Savjeti za odabir ljestvi

Ljestve, Foto: mangostock/Shutterstock

Ako se i vi svakodnevno susrećete s istim problemom, a to je kako napraviti neki posao ili obaviti neku aktivnost na većoj visini, pravo je vrijeme da nabavite ljestve. Bez obzira živite li u stanu ili u kući te imate li vrt ili vikendicu, ljestve će vam uvijek biti potrebne. No, prije nego što krenete u kupnju ljestava, trebate znati nekoliko važnih informacija koje će vam pomoći pri odabiru ljestvi.

Dobar odabir ljestava važan je kako biste ljestve mogli jednostavno koristiti. Uvijek uzmite u obzir i transport ljestava. Bitno je da ih možete transportirati do potrebne lokacije, svojim prijevoznim sredstvom. Ako kupujete ljestve za posao, odnosno za potrebe obavljanja radova u kući ili kod bojanja zidova, budite sigurni da će koristiti svojoj svrsi.

Vrste ljestvi

Prislanjajuće ljestve

Riječ je ljestvama s pravilno postavljenim ravnim prečkama dubine oko 30 milimetara. Postoji više vrsta prislanjajućih ljestava, a sve ih veže ista poveznica, da biste ih koristili, morate ih prisloniti uz neku čvrstu površinu.

Prislanjajuće ljestve se dijele na:

  • jednodjelne prislanjajuće ljestve
  • dvodijelne ljestve na izvlačenje užetom ili na guranje
  • trodijelne ljestve
  • pregibne ljestve
  • ljestve na razvlačenje

Samostojeće ljestve

Samostojeće ljestve obično se rade s pomakom, dubine oko 80 milimetara. Ovakav tip ljestvi najčešći je u kućnoj upotrebi.

Aluminijske višenamjenske ljestve

Riječ je o višenamjenskim ljestvama koje se mogu prilagoditi s obzirom na upotrebu. Razlikujemo jednostrane i dvostrane ljestve, jednodijelne, dvodijelne, trodijelne te ljestve kukače.

Kod odabira ljestva važno je usredotočiti se na to da odaberete dovoljan broj gazišta. Provjerite njihovu visinu kada su sklopljene te kolika im je najveća visina kada su razvučene. Bitna je i namjena ljestava, odnosno u kojim ćete ih prilikama koristiti. Hoće li ljestve biti za unutarnju ili vanjsku upotrebu ili za oboje, te na kakvoj ćete ih podlozi obično koristiti. Kada odgovorite na sva pitanja, spremni ste za kupnju i odabir novih ljestvi.

Autor: M.L., Foto: mangostock/Shutterstock