Savjeti za postavljanje tapeta

Ljepljenje tapeta, Foto: photo video the same object/Shutterstock

Netko voli obojen zid. Netko, međutim, drži da je najpraktičniji i najbrži način uređenja zidova da se nalijepe tapete. I jedini i drugi imaju pravo, samo što se drugi varaju kad misle da je lijepljenje tapeta čišći i brži posao.

Tapete ne može postavljati na zid jedna osoba, jer je vrlo važno za opći izgled da budu nalijepljene točno uz rubove i da ti rubovi budu nevidljivi. Zato prionite na posao ako imate nekoga da vam pomogne. Sami nikako!

Prije nego pripremite gotovo kupljeno ljepilo za tapete (treba mu dodati samo vodu i izmiješati), tapete morate skrojiti. Pazite da su vam najljepši i najbolji komadi rezervirani za najveće zidove i za one koji su najviše izloženi pogledima. Manje pazite na mjestima koje skriva pokućstvo, koja su drugorazrednog značenja, na primjer ona ispod prozora i sl.

Ako ste već prije na zidovima imali tapete, skinite ih sad uz pomoć špahtla, ali zidove prije toga navlažite. Ako su zidovi oštećeni, puni pukotina i rubova, najprije zatvorite pukotine namazima gipsa i izravnajte neravnine.

Alat za lijepljenje tapeta: A. žlica (“špahtl”), B. strugač, C. velike škare, D. tapetarska četka, E. veliki kist za nanošenje ljepila, F. stol ili podloga na kojoj ćete krojiti i premazivati tapete.

Ljepilo se nanosi na već skrojene tapete, i to u što tanjem namazu četkom. Tapete se zavijaju na podlozi i u takvom položaju stavljaju na zid. Gornji se dio odmata, naljepljuje na zid i postepeno otvara donji dio tapeta.

Da biste bili sigurni da tapete teku u strogo okomitoj  liniji, poslužite se viskom. Udarajte zatim lagano po površini nalijepljene tapete tapetarskom četkom da biste istisnuli suvišak zraka.

NAPOMENA: Vlažna mjesta na zidovima treba prije stavljanja tapeta izolirati metalnom folijom ili kakvim drugim sredstvom za izolaciju.

Foto: photo video the same object/Shutterstock