Savjeti za sigurno korištenje ljestava

Radnik na ljestvama, Foto: Olinchuk/Shutterstock

Za obavljanje kućanskih poslova i poslova u vrtu najčešće se koriste dvije vrste ljestava, a to su sklopive ljestve i dvokrake ljestve. Dvokrake ljestve koje dolaze s ravnim gazištem najčešće se koriste kod poslova koji obuhvaćaju uređenje doma, dok su sklopive primjerene za obavljanje radova na većim visinama, obično u dvorištu. Ako želite ljestve koje će prkositi svim uvjetima, odnosno bit će jednostavne za upotrebu te načinjene od najizdržljivijeg materijala, birajte aluminijske ljestve. Aluminijske ljestve se lako prenose, njima se lako rukuje te im nije potrebno gotovo nikakvo održavanje.

Budući da se ljestve najčešće koriste kod obavljanja radova na većim visinama, bitno je njima pravilno rukovati i koristiti ih kako bismo izbjegli nesreće na radu. Prema provedenom istraživanju zaštite na radu, više od 50 posto padova je s visine do 3 metara, od čega je 70 posto tih padova s ljestvi. Stoga, bitno je posebnu pozornost posvetiti zaštitu na radu na visinama i pribaviti svu potrebnu opremu.

Uzroci pada s ljestvi

Najčešći uzroci kod pada s ljestvi su:

  • nepravilno korištenje ljestvi
  • utjecaj okoline
  • tehnički nedostaci ljestvi
  • nepravilan odabir ljestava
  • izmicanje ljestvi

Pravilno korištenje ljestvi

Kako bi ljestve koristile svrsi, bitno je odabrati one koje će nam najbolje koristiti. O odabiru ljestvi najviše ovisi za koji će nam posao ljestve trebati. Pogrešno je za sve poslove koristiti iste ljestve. Uvijek prilikom korištenja ljestvi obratiti pažnju na njezine dimenzije, a obavljate li poslove u blizini električnih instalacija, nikada ne koristite aluminijske ljestve.

Ljestvama se uvijek treba koristiti jedna osoba, a njihova namjena obično je obavljanje nešto jednostavnijih poslova poput bojanje zidova, postavljanje raznih predmeta na veću visinu, uzimanje predmeta s visine, mijenjanje žarulje ili slično.

Svake ljestve imaju ograničenje što se tiče visine na kojoj se smiju koristiti pa prije upotrebe pogledajte upute proizvođača. Ako ćete koristiti ljestve koje nisu pričvršćene, uvijek morate imati pomoć druge osoba koja će čvrsto pridržavati ljestve.

Pravilno korištenje ljestvi

Ljestve postavite na čvrsto mjesto i provjerite podlogu. Ako se radi o mekoj podlozi koja uzrokuje propadanje ljestvi, potrebno je postaviti čvrstu podlogu na tlo. Mjesto na koje postavljate ljestve, mora biti obilježeno te osigurano od automobila i ljudi.

Prije nego što se popnete na ljestve, provjerite njihovu ispravnost, a obratite pozornost i na cipele koje ne bi smjele biti blatnjave.

Postavite ljestve pod kutem od 75 stupnjeva. Nikada na ljestve ne nosite preteške predmete, a prije upotrebe nije ih potrebno bojiti jer to može sakriti eventualne pukotine.

Ako koristite ljestve na visinama većim od 2 metra, ljestve se moraju koristiti isključivo kao pomoćno sredstvo. Nikada na takvim visinama ne obavljajte poslove. One su u ovom slučaju isključivo pristup gradilištu. Morate li sa sobom ponijeti alat, pričvrstite ga u kutiji oko struka.

U slučaju da ljestve koristite pored vrata, obvezno vrata zaključajte i blokirajte. Kod ljestvi na izvlačenje, mehanizam također mora biti zaključan.

Ne preporučuje se penjanje na ljestve za jakih kiša, vjetra i snijega ili u slučaju da se ne osjećate dobro.

Kako bi ljestve uvijek bile sigurne za upotrebu, važno ih je i redovito održavati. Redovito ih pregledavajte, a ako primijetite bilo kakvo oštećenje, prije upotreba ljestvi, obvezno ga sanirajte. Drvene ljestve potrebno je pregledavati nešto češće. Uočite li na njima pukotine, možete ih obojiti lakom protiv truljenja. Aluminijske ljestve nikada ne koristite u blizini kiselina te ostalih agresivnih i korozivnih materijala.

Autor: M.L., Foto: Olinchuk/Shutterstock