Pripreme za drugo dijete

pripreme za drugo dijete

Dolaskom novog člana obitelji, javljaju se mnoga pitanja. Posebne brige muče roditelje kojima je to drugo dijete, pa ih muči kako će prvo dijete reagirati na drugo. No, to je potpuno normalno, s obzirom da vam se život u potpunosti mijenja. No, kako bi si olakšali dane koji vas očekuju, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Nikada nemojte svome djetetu tajiti da će dobiti brata ili sestru, te ga od najranijih dana pripremajte na novosti koje će mu se dogoditi u životu. Bez obzira na pripreme dijete će brata ili sestru smatrati uljezom i biti ljubomorno, ali vi možete utjecati na duljinu negativnih osjećaja.

Kako dijete boravak u bolnici ne bi doživjelo kao napuštanje s vaše strane, važno je da ga u zadnjem mjesecu trudnoće uvjerite kako ništa neće promijeniti vaše osjećaje prema njemu, pa čak niti dolazak novog djeteta.

Kako bi dijete što bolje podnijelo mamin odlazak u bolnicu, bilo bi najbolje da se tata za to vrijeme u potpunosti posvetiti djetetu. Neka rade razne zajedničke aktivnosti, kako bi mu bilo lakše bez vas. Bilo bi čak i poželjno da nakon što rodite, vaše prvo dijete dođe na upoznavanje brata ili seke, naravno ako to bolnica dopušta.

Prilikom posjeta bolnici tata ima važnu ulogu, u kojoj mora dobro pripremiti dijete za dolazak u bolnicu, kako se ne bi prepalo i kako ne bi mislilo da mamu nešto boli.

Dolazak drugog djeteta će pomiješati vaše osjećaje prema prvom djetetu, ali to je potpuno normalno, jednostavno si trebate dati vremena.

Isto tako nikada nemojte očekivati da ćete se u trenu priviknuti na novonastalu situaciju, te da ćete samo tako jednako voljeti oba djeteta, jer je to nemoguće. I prvo dijete se treba naviknuti na novog člana obitelji, a to će uspjeti samo ako ćete vi kao roditelj prema njemu imati puno ljubavi i strpljenja.

Uključite prvo dijete u sve aktivnosti koje se tiču bebe, kada beba stigne kući. Što god radili s novorođenim djetetom, uključite ga u novonastalu situaciju, kako bi se i ono osjećalo dio svega. Na vama je da pomognete jedni drugima kao članovi sretne obitelji.

Autor: A.Z., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock