Eterična ulja protiv glavobolje

eterično ulje lavande

Kad osoba najmanje očekuje može joj se javiti glavobolja koja nije ni malo ugodna. Kako bi uklonili glavobolju možete si pomoći eteričnim uljima koja će istovremeno smanjiti potrebu za analgeticima. Neka od eteričnih ulja osim uklanjanja glavobolje mogu zadržati koncentraciju i pažnju, a neke osobe mogu i uspavati.

Prirodno liječenje glavobolje

Jeste li znali koliko su eterična ulja dobra protiv glavobolje? Lavanda se sastoji od linalil acetata koji ima smirujuće i protuupalne učinke. Ulje lavande koristi u slučajevima noćnih ili večernjih glavobolja jer je bogata uspavljujućim i analgetskim svojstvima.

Ulje eukaliptusa sadrži oksid 1,8 cineol koji potiče čišćenje sluznice i koji djeluje protuupalno. Zahvaljujući ovom spoju ulje eukaliptusa najjače djeluje na glavobolju koja je izazvana upalom sinusa.

Ulje grejpa je odlično sredstvo za čišćenje i diuretik, a djelotvorno je kod glavobolje koja je izazvana osjećajem krivnje, frustracijom i razdražljivošću. Uklanja bolove na način da razbistruje um zbog čega se smanjuje potreba za brzim zadovoljenjem emocija.

Rimska kamilica je puna estera zbog čega osigurava sedativne i protuupalne učinke, a najviše se preporučuje osjetljivim ljudima koji su slabih živaca.

Rimska kamilica pomaže u napuštanju prevelikih očekivanja i prihvaćanju ograničenja, a ima umirujuće djelovanje koje je slično lavandinom ulju zbog čega je najkorisnija protiv glavobolje u noćnim ili večernjim satima.

Paprena metvica je bogata mentolom koji je poznat po opuštanju mišića i ublažavanju glavobolje koja je povezana s napetošću, korisna je za glavobolju povezanu s jetrenim i probavnim tegobama, a djeluje opuštajuće na tijelo i stimulira psihu zbog čega ju je najbolje koristiti prije spavanja.

Sandalovina opušta i smiruje središnji živčani sustav zbog čega je optimalna kod glavobolja koje su izazvane iscrpljenošću, duševnom napetošću i uzrujanošću. Ovo ulje donosi spokoj, unutrašnju snagu i razbistruje um, a upotrebljava se umjereno jer je na popisu ugroženih biljaka.

Zelena metvica sadrži mentol koji je učinkovit protiv glavobolje, a miješanjem paprene i zelene metvice postiže se još snažniji terapijski učinak.

Protiv glavobolje djeluju ružmarin, matičnjak i jasmin kojima se isto tako možete poslužiti. Jedna od najpopularnijih tehnika primjene ulja protiv glavobolje je masiranje čela, sljepoočnica i ponekad poleđine vrata, a najbolje ih je masirati nekim od spomenutih eteričnih ulja.

Može se koristiti i komadić vate na koji se nakapa ulje i miriši svako malo, a ulje se može uz pomoć raspršivača i raspršiti po sobi ili se na jastuk nakapa par kapi eteričnog ulja koje će pomoći.

Glavobolju je moguće liječiti uz pomoć nekoliko prirodnih lijekova. Pored eteričnih ulja na popisu se našlo još nekoliko metoda kao što su:

  • Fizička aktivnost – Jeste li znali da mnoge aktivnosti mogu smanjiti bolove zahvaljujući lučenju endorfina? To ne moraju biti naporne vježbe, bit će dovoljna i šetnja. Važno je paziti da ne pretjerate kako ne bi postigli suprotan efekt.
  • Masaža – još jedna metoda koja može pomoći smanjiti neugodne glavobolje budući da pomaže opustiti i stimulirati. Zamolite nekog od ukućana da vam pomogne tako što će prstima pritiskati odgovarajuće točke na glavi. Pritisak bi trebao trajati nekoliko sekundi nakon čega slijedi pauza i ponovno pritisak. Masaža stopala isto tako može pomoći.
  • Voda – kako je dehidracija jedan od uzroka glavobolje dnevno treba popiti oko 2 l vode.

Kod liječenja glavobolje pomoći će i sljedeće namirnice:

  • Klinčić – pomaže ublažiti glavobolju. Potrebno je usitniti nekoliko klinčića te ih staviti u maramicu ili gazu kako bi mogli svaki put kad je potrebno udahnuti miris klinčića.
  • Cimet – pomiješajte vodu i cimet te napravite gustu smjesu, koju ćete kasnije nanijeti na čelo i ostaviti da djeluje nekoliko minuta.
  • Ružmarin – dovoljno je masirati glavu s uljem ružmarina svaki put kad osjetite neugodnu bol, a sve zahvaljujući protuupalnim svojstvima koje ima kiselina u ulju.
  • Čaj od mente – zahvaljujući antiseptičkim svojstvima menta je učinkovita kod ublažavanja migrene. Na čelo možete staviti obloge od čaja.
  • Bosiljak – odličan za opuštanje mišića, a što pomaže liječenju glavobolje do koje je došlo zbog napetosti. Stavite nekoliko listova bosiljka u šalicu vruće vode te ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte čaj.
  • Đumbir – pomaže smanjiti upalu krvnih žila u glavi što ujedno pomaže smanjiti i neugodne bolove. Uzmite nekoliko komadića đumbira i stavite ih u vruću vodu te kuhajte nekoliko minuta. Napitak možete piti dvaput dnevno.

Pronađite metodu za koju mislite da bi vam mogla pomoći i riješite se neugodnih bolova radi kojih niste mogli normalno funkcionirati.

Autor: A.Z., Foto: Robert-Jan Lubbers/free images