Emajliranje – osnovni principi

radovi u kupaonici

Emajl je stakleni prašak obojen metalnim oksidima koji se stavlja na metalnu podlogu i zagrijava na visokoj temperaturi. Emajl se rastopi i stopi s metalnom podlogom, pri čemu nastaje tvrda, sjajna i ukrasna površina na nakitu i sličnim ukrasnim predmetima.

Materijali Na tržištu se mogu naći tri različite vrste emajla (koji se još naziva stakleni emajl): proziran, svjetlucavi: poluproziran i neproziran emajl. Proziran emajl je osnovni, bezbojni emajl. Sve vrste mogu se kupiti u grudastom obliku – za usitnjavanje kod kuće pomoću tučka i mužara – ili u obliku grubog praška, Postoji velik izbor boja, no boja završnog proizvoda može se znatno razlikovati od boje praška.

Zato najprije u peći ispecite uzorak metalne podloge koju namjeravate upotrijebiti kako biste provjerili završnu boju, Prije stavljanja predmeta u peć, potrebna vam je vezivna tekućina kako biste prilijepili emajl na metalnu podlogu, Pri tome upotrijebite kupovnu vezivnu tekućinu ili tragakant. Pogodne metajne podloge su bakar 90%-tne čistoće i metal za pozlatu. Vješti majstori emajliranja takoder upotrebljavaj u zlato i srebro. Možete nabaviti izraden, ali nedovršen nakit i zdjelice za emajliranje.

Oprema Za veći dio poslova potrebna vam je električna peć za emajliranje, odnosno mala električna pećnica koja se može zagrijati do vrlo visokih temperatura. Takoder, možete upotrijebiti propansku let-lampu, ali ona daje slabije rezultate. Peć za emajliranje bi se trebala otvarati s prednje strane i imati regulator temperature te indikator. Trebaju vam i rešetke na koje ćete postaviti emajlirane predmete za vrijeme pečenja, alat za rukovanje vrućim predmetima te zaštitne rukavice otporne na visoku temperaturu.

Potrebno vam je nekoliko sita s gustom mrežicom za odvajanje osnovne grubo usitnjene mase (obično mrežica stupnja gustoće 60) od finije koja je potrebna za detaljnije ukrašavanje. Najveći stupanj gustoće mrežice je 600. Za rad s praškom bit će vam potrebna lopatica za emajliranje – ili obična mala žlica. Namjeravate li upotrebljavati vlažne emajle, kupite paletu, spatulu i tanke slikarske kistove. Za glačanje površine emajia nakon konačnog pečenja potrebna su vam tri karborund kamena: fini, srednji i grubi.

Za obradu visokog sjaja rukom, upotrijebite vlažan pust za glačanje. Postoje strojevi za poliranje s kotačem za obradu pustom. U oba slučaja, pust treba premazati cerijoksidom. Sve to možete pronaći u trgovinama s modelarskim priborom ili kod trgovaca koj i opskrbljuju zanatske radnje, na primjer za izradu nakita.

Priprema Metalnu podlogu izrežite pomoću lučne pile. Očistite metal brusnim papirom, a nakon toga najetkajte ga u nitratnoj kiselini. Zalemite čavliće ili kakve druge umetke lemom za emajliranje, koje će podnijeti visoku temperaturu u peći za emajliranje.

Pomoću sita mrežica različite gustoće odvojite prašak za emajliranje prema finoći zrnaca, počevši od naj gušće mrežice. Prosijte prašak na čisti list papira. Istresite prašak u čistu bočicu u kojoj ćete ga čuvati i odmah označite njegovu finoću. Prosijte ostatak praška kroz sito manje gustoće, i tako dalje. Kako biste očistili sito izmedu prosijavanja praška različitih boja, lupnite njime o radnu plohu.

Kad se zagriju, emajl i metal se šire različitom brzinom, a metal se može izvitoperiti. Kako biste to izbjegli, zapecite sloj emajla na poledini metalne podloge (to je poznato kao kontra-emajliranje). Najprije premažite lice metalne podloge zaštitnim vatrostalnim slojem kako biste spriječili oštećenja. Kad se osuši, premažite rubove i poledinu metalne podloge vezivno m tekućinom i na nju prosijte prašak za emajliranje stupnja finoće 60. Pričekajte da se vezivna tekućina osuši pa pecite metalnu podlogu dok emajl ne postane sjajan. Oguli te zaštitni vatrostalni sloj i na lice metalne podloge nanesite temeljni sloj emajla finoće 60 na isti način kao i ranije pa stavite u peć.

Ukrašavanje Nanosite tanke slojeve emajla i svaki zasebno pecite, ohladite i očistite prije nanošenja sljedećega sloja. Očistite vodom i sapunicom, isperite, uronite u amonijak i isperite mlazom vode. Uzorke možete nanositi prema šablonama. Drugi način je mokrom inkrustacijom – miješanje praška s vezivnom tekućinom i nanošenje kistom.

Pečenje Pregledajte predmet nakon minute i pol u pećnici, a zatim provjeravaj te otprilike svakih pola minute. Vrijeme pečenja ovisi o vrsti emajla i debljini metala. Pečenje je gotovo kad emajl postane gladak, sjajan i lagano blistav. Kad se predmet ohladi, najprije ga uglačajte grubim karborund kamenom, a zatim finim i ulaštite ga kako bi poprimio ujednačen sjaj.

Foto: Benjamin Haas/Shutterstock