Loša krvna slika

zeleno povrće

Loša krvna slika može biti uzrok mnogim zdravstvenim smetnjama. Ako su te zdravstvene smetnje česte i dugotrajne i iziskuju uporabu različitih lijekova koji sadrže kemijski sastav, oni istovremeno mogu stvoriti lošu krvnu sliku.

Jedan od uzročnika je također neispravna prehrana. Prehrana koja nije bogata vitaminima, proteinima i mineralima može dodatno pokvariti krvnu sliku. Ne unosite li dovoljno namirnica bogatima željezom, krvna slika bi vam mogla biti loša. Naime, nedostatak željeza dovodi do anemije. Ako ste skloni ozljedama također možete pogoršati status.

Prvo što morate učiniti je prilagoditi prehranu i uvesti što zdraviji način prehrane. Obogatite svoj unos hrane zdravim namirnicama, bogatim vitaminima, proteinima, mineralima. Izbjegavajte prezačinjene i masne namirnice. Nikako nemojte konzumirati štetne tvari koje su zastupljene u masnoj hrani. Jedite puno povrća i voća, jabuke su vrlo zdrave. Svaki da pojedite malo cikle, ona je vrlo zdrava i pospješuje jačanje imuniteta i popravlja krvnu sliku nakon određenog perioda.

Izbjegavajte alkohol, jer ćete njegovom konzumacijom dodatno oslabiti svoj organizam i što može dovesti do velikog pada imuniteta. Izbacite gazirana pića. Pijte puno vode.

Ako ste pušač, pokušajte odbaciti u potpunosti cigarete, jer su one vrlo loše za organizam, a pogotovo za vašu krvnu sliku. Svaki put kada udahnete dim cigarete, koja istovremeno ide u vaš krvotok, u vašu krv dospijeva određena količina štetnih tvari, koji djeluju tako da smanjuju razinu hemoglobina u krvi. Tako se smanjuje učinkovitost hranjenja vaših organa kisikom i smanjuju se brojne životne funkcije. Osjećat ćete se umornije i iscrpljenije.

Krećite se puno, fizička aktivnost je vrlo važna. Neka fizička aktivnost postane dio vaše svakodnevice.

Nemojte se nipošto oglušiti na znakove loše krvne slike. Morate reagirati na vrijeme. Neka vam popravljanje krvne slike bude motivacija. Izbacite sve loše navike iz svog života. Uvedite zdravu prehranu, fizičku aktivnost. Zdravlje će vam se poboljšati, a i osjećat ćete se puno bolje. Neka vam vaše zdravlje bude na prvom mjestu i ne dopustite da štetne tvari dirigiraju vašim organizmom.

Autor: M.Š., Foto: siamionau pavel/Shutterstock