Kako napraviti vino od kupina

kupine

Vino od kupina jedno je od omiljenih voćnih vina na našem području, a njegova ljekovita svojstva poznata su od davnina. Koristi se za liječenje anemije, neuhranjenosti i iscrpljenosti, kao i za regulaciju tlaka, cirkulacije i probave.

U narodnoj medicini se vino od kupina više smatra lijekom nego pićem, a dobiva se prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine koji su bogat izvor antioksidansa, podižu imunitet te umiruju živce, upale i paradentozu. Vino od ovog ukusnog voća sadrži velike količine željeza, kalcija, fosfora, cinka, mangana, magnezija, pektina, folne kiseline te vitamina B i C.

U nastavku smo pripremili recept za one koji žele sami napraviti aromatično i ljekovito vino od kupina.

Recept za vino od kupina

Sastojci

  • 5 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 2 l vode

Priprema

Osim navedenih sastojaka, za pripremu vina od kupina bit će vam potrebna veća posuda od plastike, stakla ili nehrđajućeg čelika, pribor kojim ćete zgnječiti kupine, cjedilo ili gaza te staklene boce. Bilo bi dobro da boce u kojima ćete držati vino od kupina budu od smeđeg ili zelenog stakla (zbog zaštite od svjetlosti) i da ih zatvarate plutenim čepovima.

Kvaliteta vina od kupina ovisit će o kakvoći plodova koje koristite. Nezrele ili previše zrele kupine mogu negativno utjecati na kakvoću vina.

Zrele plodove malina operite pod mlazom hladne vode pa ih stavite u odgovarajuću posudu. Kupine možete zgnječiti rukama ili priborom koji imate. Pri tom nemojte pretjerivati jer kupine ne trebaju postati bezlična smjesa.

Nakon toga prokuhajte vodu sa šećerom i kad se ohladi prelijte je preko izgnječenih kupina. Sve zajedno dobro promiješajte pa prelijte u veliki stakleni demižon ili posudu od nehrđajućeg čelika. Imajte na umu da posuda zbog vrenja ne bi trebala biti puna do vrha. Kako bi se proces vrenja nesmetano odvijao, posuda ili demižon moraju biti otvoreni pa ih možete samo prekriti gazom.

Temperatura na kojoj će se vrenje odvijati idealnom brzinom iznosi oko 20 stupnjeva pa se pobrinite da posuda s kupinama bude u prostoriji u kojoj temperatura neće prelaziti 25 stupnjeva ili se spuštati ispod 20. Nakon prvog vrenja od 5-6 dana vino treba procijediti u čistu staklenu bocu i opet prekriti krpom. Sada slijedi tiho vrenje i njegovo trajanje ovisi o brojnim čimbenicima, ali računajte na to da je potrebno najmanje mjesec dana.

Nakon toga se vino kupinovo vino opet cijedi i ulijeva u sterilizirane, tamne staklene boce. Boce možete sterilizirati na sljedeći način. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a boce operite i složite na lim za pečenje pa ih ostavite u pećnici desetak minuta.

Ako niste sasvim sigurni je li proces vrenja završio, boce možete neko vrijeme zatvoriti samo gazom. Kad vidite da je vrenje gotovo, zatvorite boce plutenim čepovima i spremite ih na hladno i tamno mjesto.

Osim svega što smo ranije spomenuli, vino od kupina potiče apetit, doprinosi boljem izlučivanju mokraće i žuči te tako utječe na bržu izmjenu tvari u organizmu. Istraživanja su pokazala da ima povoljno djelovanje i na određene kožne bolesti poput psorijaze te različitih vrsta osipa i lišajeva. Kako bi imalo najbolji učinak, kupinovo vino možete konzumirati tako da svako jutro na prazan želudac popijete 0,5 dl vina ili da uzmete 1 dl prije spavanja.

Autor: A.V., Foto: PublicDomainPictures/Pixabay