Recepti za domaće sokove

prirodni-sok

Kako biste se razbudili i opskrbili dragocjenim hranjivim tvarima, započnite svaki dan sa svježe iscijeđenim sokom i kurom vitamina. Svježe cijeđeni voćni sokovi su bogati vitaminima, mineralima i voćnim šećerom.

Svakako biste si u prehranu trebali uvrstiti svježe sokove jer ćete iz njih dobiti najviše vitamina. Dobro je i da sami konzervirate voće i povrće jer će se i na taj način većina vitamina očuvati. Prirodni voćni sokovi jačaju imunitet i štite od različitih oboljenja. Ribiz i bazga štite od prehlade i gripe, a i odlično gase žeđ.

Isprobajte napraviti svježe sokove ili domaće sirupe razrijeđene s mineralnom vodom. Najlakše ćete napraviti svježi sok ako imate sokovnik, no ako ga nemate, svejedno možete napraviti domaći sok.

Možete i pomoću štapnog miksera usitniti različite plodove u kašu. Tu kašu možete ocijediti kroz cjedilo ili gazu. Na taj način ćete dobiti svježe iscijeđeni sok. Svježi sok je nabolje čuvati u staklenim bocama sa gumenim čepom.

Stavite li sok u boce s vijčanim zatvaračem, ako dođe do vrenja, mogu puknuti. Za pravljenje soka najbolji su zreli plodovi jer će vam oni dati puno više soka od nezrelih.

Da bi ocijedili sok od kupina, možete upotrijebiti gazu koju ste stavili na naopačke okrenut mali stolčić i zavezali ju za noge. Zdjelu stavite ispod gaze i lagano ih pritišćući pustite plodove da se ocijede.

Za sok vam je potrebno oko dvije kile kupina, 250 grama šećera, 1 štapić cimeta i tri do četiri klinčića i pola limuna.

Lijepo operite kupine i zagrijavajte ih bez vode dok se ne napravi sok, ali nemojte ih kuhati. Sok ocijedite kroz gazu i blago ocijedite kupine, a nakon toga sok prelijte u lonac. Limun najprije operite i ogulite pa ga sa šećerom i začinima stavite u sok i kuhajte oko trideset minuta. Kad je kuhanje gotovo, prelijte sok u boce i dobro zatvorite.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock