Domaći omekšivač za rublje

omekšivač za rublje
Omekšivač za rublje, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Vaše je rublje nježnije, ali i izgleda mnogo ljepše kada je nježno. Gotovi proizvodi zaduženi za omekšavanje rublja često sadrže umjetne sastojke, kemikalije i štetne tvari opasne po zdravlje, naročito zdravlje manje djece. U ovom vam članku donosimo jednostavan recept za domaći omekšivač. Možete ga izraditi kod kuće, i to u samo nekoliko minuta. Sama priprema je jednostavna i ne zahtijeva mnogo utrošenog vremena.

S pripravkom prema ovom jednostavnom receptu vaše će rublje uvijek biti nježno i mirisno. Blag je prema svakoj odjeći i materijalu, a još blaži prema vašem novčaniku. U tome i jest glavna razlika od kupovnog omekšivača.

Sve što vam je zapravo potrebno za pripremu domaćeg omekšivača nalazi se u vašoj kuhinji, a to su soda bikarbona i bijeli ocat. Soda bikarbona blagotvorna je i zbog nje zacijelo nećete imati neugodna iskustva sa alergijskim reakcijama. One su česte kada se radi o današnjim kupovnim omekšivačima. Također je odlična u rješavanju neugodnog mirisa s odjeće.

Stroj za pranje najprije napunite vodom. Zatim dodajte jednu manju šalicu sode bikarbone, a zatim i odjeću koju je potrebno oprati. Pri ispiranju, u stroj dodajte pola šalice, odnosno 125 ml bijelog, alkoholnog octa. Ocat ulijevajte u odjeljak za omekšivač.

Čini se gotovo nemogućim da samo pola šalice bijelog octa može odraditi sve ono za što mnogi ljudi upotrebljavaju skupe omekšivače, proizvedene isključivo na umjetan način. Tijekom programa ispiranja, samo je potrebno uliti pola šalice bijelog octa i on će u vrlo kratkom roku uništiti sve bakterije u rublju, učvrstiti boju novoobojenih tkanina, spriječiti nakupljanje dlačica na odjeći i nastanak statičkog elektriciteta.

Osim toga, učinkovito će osvježiti manja punjenja bijelog rublja te ukloniti potrebu za upotrebom klasičnog, odnosno uobičajenog kupovng omekšivača rublja.

Autor: D.Š. Foto: Africa Studio/Shutterstock