Cvijeće za vazu

uzgoj biljaka

Za biljke i cvijeće treba naći mjesta, bez obzira gdje živjeli. Biljke u naš životni prostor unose energiju; i najobičnija cvjetna kutija unosi pozitivnu energiju. cvjetna košara koja visi na stražnjim vratima daje  dašak ljetne boje, a stavite li kuhinjsku prozorsku dasku prekrivenom nizom posudica s mirisnim šarenim cvijetovima ili začinskim biljem kuhanjei pranje suđa više neće biti dosadno nego ćete uživati.

Darovana kitica cvijeća nam može popraviti dan, možda više nego mnogo drugih stvari. Čini zadovoljstvo osobi koja ga daruje i osobi koja ga prima.

Kažu da se u Nizozemskoj kad ljudi dobe cvijeće na poklon ne zahvaljuju onom koji ga je darovao nego daju hvalospjeve cvijeću koje su dobili diveći se njegovom zelenilu.

Dobijete li kiticu cvijeća, nemojte ju odmah stavljati u vodu nego stavite u vjedro vode i ostavite neko vrijeme da stoji u kupaonici. Osobi koja vam ga je darovala objasnite da je cvijeće žedno i da mu treba takav tretman kako bi dulje ostalo svježe i lijepo.

Evo još nekoliko malih savjeta da iz svojeg cvijeća dobijete najviše.

Kada berete cvijeće, nemojte to raditi u podne ili za vrijeme kiše, nego u jutro kada je cvijeće svježe i u punom cvatu.

Cvijeće se ne preporučuje kupovati ponedjeljkom jer je vjerojatno ostalo od nedjelje pa nije svježe. Prije nego se odlučite na kupnju cvijeća, provjerite jesu li stabljike ispod linije cvijeća svježe i kupujte cvijeće u pupovima jer je ono najkraće stajalo u cvjećarnici.

Ne kupujte cvijeće sa sluzavim i tamnim stabljikama, laticama bez sjaja ili cvijeće čija se pelud prelagano otresa jer  to znači da je ono proboravilo u trgovini dugo vremena.

Ako volite cvijeće nemojte ga stavljati na vruća i vlažna mejsta! Cvijeće omotano u celofan može kratko izgledati raskošno, ali celofan će ga dehidrirati tako jako i skratiti životni vijek za polovicu. Zato zamolite cvjećarku da vam cvijeće zamota u papir.

Autor: S. G., Foto: Denise Kappa/Shutterstock