Kako očistiti mramor

sredstva za ciscenje mramora

Mramor nosi titulu plemenitog materijala jer ima tipično obilježje lijepih šara i sjaja. Koliko god on bio lijep, mramor je jako osjetljiv materijal. Zato je bitno ako se odlučite imati mramor i u svom domu, da ga redovito i pravilno njegujete. Sreća je što ne morate kupovati skupe proizvode za čišćenje nego ih možete izraditi i sami.

Pripremite sami polituru kojom ćete mramoru vratiti sjaj i glatkoću. Za izradu vam je potrebno 80 grama terpentina, 10 grama bijelog voska i 2 grama tutkala. Za početak samo pomiješajte vosak i terpentin. Tutkalo razrijedite i dodajte prethodnoj mješavini. Nakon toga lagano zagrijte vunenu krpu. Možete ju staviti i na vrući radijator. Na tu krpu nanesite pripremljenu polituru i lijepo ispolirajte mramornu površinu.

Nemojte četkati mramor jer bi tako mogao izgubiti svoj sjaj, nego pomiješajte ugašeno vapno s vodom dok ne dobijete kašastu smjesu. Nakon toga smjesi dodajte salmijakovu otopinu. Ravnomjerno nanesite na površinu mramora i ostavite da djeluje dva do tri dana. Lijepo isperite čistom vodom dok sva smjesa ne nestane, a nakon toga nježno trljate krpom dok se potpuno ne osuši.

Ako je vaš mramor izmrljan, mrlje ćete lako ukloniti ako ga izribate kriškama limuna. Nakon toga će se lijepo vidjeti i šare.

Sreća je što se sredstvo za otklanjanje mrlja lako priprema jer su vam svi sastojci na dohvat ruke. Potrebno vam je pola limuna i ocat. Pomiješajte limun i ocat i tom tekućinom nježno istrljajte zaprljani mramor i za tren ćete mu povratiti sjaj.

Napravite mekani sapun koji je odličan za čišćenje mramornih površina. Potrebne su vam četiri jušne žlice mekanog sapuna, pola čajne žlice mljevene krede, malo salmijakove otopine i voda.

Pomiješajte mekanu kredu sa otprilike dvije jušne žlice mekog sapuna, a zatim tu mješavinu nanesite na mramor. Neka tako stoji nekoliko sati. Nakon toga zagrijte vodu u koju ste dodali salmijakovu otopinu i tom tekućinom dobro operite mramor.

Autor: S. G., Foto: PlusONE/Shutterstock