Med od kadulje

med od kadulje

Med od kadulje dobiva se od ljubičastih cvjetova biljke kadulje. Kadulja raste kao biljka u grmovima. Med dolazi obično u svijetlo žutoj boji, a boja mu varira sve do zelene. Pošto je kadulja dosta intenzivna biljka s jakim aromama i eteričnim uljima, med je jakog, gorkog, ali i ugodnog mirisa kadulje.

Med od kadulje najčešće se koristi kod bolesti dišnih puteva jer ga krasi jako antiseptičko djelovanje. Smiruje kašalj i olakšava disanje. Posebno je učinkovit kod liječenja suhog kašlja i bolesti bronha. Njegovim konzumiranjem pomoći ćemo tijelu da izbaci nakupljeni sekret iz organa dišnog sustava. Med od kadulje ubraja se u prirodne lijekove i svrstava se u najbolji kućni pripravak za liječenje bolesti respiratornog područja.

Često se koristi i kod napetosti i problema s tjeskobom i depresijom jer posjeduje tvari koje će smiriti strah i živčanu napetost. Podiže raspoloženje, vraća izgubljenu energiju te se kao takav koristi kod stanja stresa i napetosti. U kombinaciji s čajem, ovaj med će pospješiti mokrenje te vas vrlo brzo izliječiti od reume i gihta.

Kadulja čisti krv, smanjuje šećer u krvi te pomaže kod migrena i glavobolja. Ima antigljivično, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Održava rad želuca i crijeva u ravnoteži te pomaže kod čestih proljeva i povraćanja. Pomaže kod ženskih bolesti, regulira hormone i sprečava simptome menopauze.

Iako je med od kadulje jako ljekovit i pomaže kod brojnih bolesti i njihovih simptoma, vrlo oprezno trebale bi ga konzumirati osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka jer njegova eterična ulja povisuju tlak, a izbjegavati bi ga trebali oni boluju od epilepsije.

U našem području se kadulja za uzgoj meda često može naći u mediteranskom području. Najviše je ima na jadranskim otocima i u priobalnim mjestima Jadrana. Cvate mjesec dana, u proljeće, od sredine svibnja pa do sredine lipnja.

Preporučuje se uzimati svaki dan po jednu žličicu meda od kadulje, najbolje ujutro prije doručka. Rastopite je u vodi ili u čaju te tako popijte. Ako vam je draže kombinirati med od kadulje s jelom, dodajte žličicu u žitarice i pojedite ukusan i zdrav obrok.

 Autor: M.L., Foto: carmanna/freeimages