Med od lavande

med lavanda

Med od lavande ukusnog je i bogatog okusa, a sačinjen je od biljke lavande. Ona spada pod ljekovito, začinsko bilje i ljubičaste je boje. Njezin med je svijetle boje, prozirne i bistre teksture. Već pri samom doticaju s medom možemo zaključiti da se radi o lavandi zbog bogatog mirisa po biljci.

Med od lavande posebno se preporučuje uzimati u kombinaciji s čajem od mente ili kamilice jer tako djeluje još učinkovitije na organizam. Popijte lavandin med s čajem kada ste napeti ili pod stresom ili kada ne možete zaspati. Med se koristi i kod želučanih tegoba kao što su nadutost i žgaravica, a bitan je i iz razloga jer pospješuje mokrenje pa se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

Lavandin med spada u jedno od najkvalitetnijih vrsta meda uopće, a njegova djelotvornost posebno se može vidjeti u tome što on pospješuje iskoristivost željeza i kalcija iz hrane ili iz dodataka prehrani. Upravo iz svih razloga njegove ljekovitosti, preporučuje se trudnicama i dojiljama jer je bitna hrana za njihovo zdravlje i zdravlje beba. Osim toga, pomoći će trudnicama kod problema s mučninom.

Ako imate problema s glavoboljama, migrenama i vrtoglavicama, otopite žlicu meda u toploj vodi i popijte. Ubrzo bi vam trebalo biti bolje. Učinkovit je i kod bolesti dišnog sustava, a posebice je djelotvoran za bronhitis i upalu grla. Umirit će suhi kašalj, a u isto vrijeme djelovat će i antiseptički na pluća.

Lavandin med pomoći će vam i kod bolesti krvožilnog sustava i srca. Popijte ga otopljenog u čaši mlijeka.

Lavanda je biljka koja pomaže u liječenju mnogih unutarnjih i vanjskih bolesti, a najučinkovitija je u liječenju svih bolesti živaca, od depresije do tjeskobe, a liječi i nesanicu. Ima antibakterijska i antiseptička svojstva te je idealna u liječenju i dezinficiranju rana. Već sam njezin miris opušta, a prilikom konzumacije odmah oslobađa tijelo od stresa. Djeluje iznutra antiseptički pa je korisna i za sve kožne probleme od akni do opeklina. Liječi također i sva gljivična i bakterijska oboljenja kože.

Autor: M.L., Foto: nkzs/freeimages