Bubrezi i bubrežne bolesti – što jesti, a što ne

pecivo sa rotkvicom
Pecivo sa rotkvicom i krastavcima, Foto: sarsmis/Shutterstock

Među zdravim namirnicama svakako treba spomenuti celer, hren, daikon i rotkvice za koje je poznato kako imaju pozitivan učinak na rad bubrega. Osim njih svakako treba uključiti manju količinu soli te zaslađenih napitaka, čime smanjujete rizik od pojave bubrežnih kamenaca.

Bubrezi su poznati kao organi čiji se glavni zadatak odnosi na održavanje krvi čistom i to na taj način da eliminiraju razne otpadne tvari i naravno vodu. U slučaju da dođe do otežanog rada, postoji opasnost od nakupljanja štetnih tvari u krvi.

Kroz bubrege prolaze razne tvari gdje treba izdvojiti elektrolite i minerale, a njihov precizni mjerni sustav određuje koliko će se natrija, kalija i fosfora zadržati u tijelu, a koliko  izlučiti. Ako imate zdrave bubrege ne morate voditi puno računa o hrani koju unosite. Međutim ako dođe do otežanog rada, tada najprije trebate razmisliti o prikladnoj prehrani kojom nećete narušiti svoje zdravlje.

Pogledajte kako napraviti eliksir za bolje zdravlje bubrega.

Hrana koja je nepoželjna

Potreno je voditi računa o unosu određenih namirnica kao što je unos fosfora te natrija. Najbolje bi bilo kada bi svoj plan prehrane uskladili sa onim što vam je odredio liječnik ili nutricionist.

Pokušajte ponekad svoju prehranu obogatiti namirnicama kao što su riba, bijelo meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, jer upravo oni osiguravaju aminokiseline potrebne organizmu.

Kalcij i fosfor su bitni za zdrave kosti i zube, ali ako bubrezi ne rade kako treba, tada svakako trebate ograničiti unos takvih namirnica jer previsoka razina fosfora može izazvati tegobe kao što su bolovi u području kostiju i mišića. U tom slučaju trebate ograničiti unos namirnica poput mesa i orašastih plodova.

Bubrežni kamenci

Poznato je kako bol u bubrezima može biti neugodna. Ako ste ikada imali problema s bubrezima pomoći će biljka vrbovica od koje možete skuhati ukusan čaj. U slučaju pojave bubrežnih kamenaca celer, hren i rotkvice su pravi dodatak za bolje zdravlje te naravno sok od brusnica, zbog toga što sadržava tvari koje zakiseljavaju urin i otežavaju preživljavanje bakterija.

Prehranom protiv neugodnih bubrežnih kamenaca


Ako imate probleme s bubrežnim kamencima, nastojte konzumirati barem 2 litre tekućine tokom dana. Pomoću veće količine tekućine razrjeđujete mokraću i tako smanjujete koncentraciju opasnih spojeva.

Prema velikom broju istraživanja pokazalo se kako je vegetarijanska prehrana najbolja u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Tu se najviše misli na voće i povrće, integralne žitarice i manje masne mliječne proizvode.

Opasne visokoproteinske dijete

Visokoproteinske dijete nisu bezazlene kao što se to dosada mislilo. Naime pokazalo se kako prehrana koja u sebi sadrži visoku koncentraciju proteina, u velikom broju slučajeva izaziva bolesti srca, dijabetes, bolesti bubrega i druge zdravstevne tegobe.

Foto: sarsmis/Shutterstock