Čaj od vrbovice

čaj od vrbovice

Jeste li čuli koliko je dobar čaj od vrbovice? Radi se o biljci poznatoj kao najbolji lijek za prostatu, a koja cvate od srpnja i prepoznatljiva je po malim cvjetovima od bijele pa sve do crvene boje. Postoje razne vrste ove biljke koje će pomoći u liječenju brojnih bolesti.

Ljekovite vrste biljke su: alpska vrbovica, ružičasta vrbovica, šljunkovita vrbovica, sitnocvjetna vrbovica, močvarna vrbovica, planinska vrbovica, brežuljkasta, lancetasta i tamnozelena vrbovica.

Čaj od vrbovice

Ako želite sami pripremiti čaj potrebno je ubrati listove ili cijelu biljku dok je u cvatu, od srpnja pa sve do listopada. Cvjetovi kada se uberu moraju se osušiti na prozračnom i toplom mjestu, a nakon što su se osušili, potrebno ih je usitniti i pospremiti u posebne posude (mogu i staklenke).

Oni koji nemaju volju tražiti cvjetove u prirodi, mogu kupiti osušene listove u biljnim ljekarnama ili dućanima zdrave hrane.

Čaj pripremate tako što ćete u 2,5 dcl dodati 1,5 malu žlicu osušene biljke. Pustit ćete ju da odstoji nekoliko minuta te procijediti čaj i dodati šećera koliko želite. Najbolje ga je piti ujutro na prazan želudac i prije spavanja. Ne preporučuje se maloj djeci te trudnicama i dojiljama, a prije upotrebe treba se savjetovati s liječnikom.

Bolesti prostate

Ova ljekovita biljka sve se više koristi za liječenje bolesti bubrega, prostate, bolnih menstruacija, bolesti mjehura, inkontinencije i akutnog prostatitisa.

Jasno je da može izliječiti brojne bolesti. Na popisu su se našli i problemi s prostatom, a kako sve više muškaraca nakon što napuni 40 godina ima problema s povećanom prostatom, dobro je znati kako postoji prirodni lijek.

Kada napune 40 godina, počinje se smanjivati razina testosterona i povećava količina drugih hormona te dolazi do hormonalnih promjena.

Povećanjem prostate brojni muškarci imaju problema u seksu budući da dolazi do sniženog seksualnog nagona. Konzumiranje čaja bi moglo riješiti problem.

Ako niste sigurni koji su simptomi povećane prostate, slijede znakovi koji mogu pomoći:

  • bol tijekom mokrenja
  • problemi s uriniranjem
  • jaka potreba za uriniranjem
  • slab mlaz
  • česta potreba za mokrenjem
  • osjećaj da mjehur nije ispražnjen nakon mokrenja

Prirodno liječenje bolne menstruacije

Ako ste ikada imali bolnu menstruaciju, utješit će vas što se na popisu domaćih lijekova našao i čaj od vrbovice koji se savjetuje ženama s obilnim menstruacijama i jakim grčevima.

Kod nekih bolne menstruacije mogu biti rezultat ranog puberteta, neredovitih menstruacija ili zbog pušenja. Kod ostalih mogu nastupiti zbog mioma na maternici, upale zdjelice, endometrioze te infekcija uzrokovanih spolnim bolestima.

Infekcija ako nije liječena može dovesti do ozbiljnih oštećenja pojedinih organa, a što će na kraju rezultirati neplodnošću. Ako želite znati kako prepoznati infekciju, pomoći će sljedeći simptomi: iznenadna bol, groznica i bol na području zdjelice.

Liječenje kožnih bolesti

Vrbovica je odlična i za liječenje brojnih kožnih bolesti zahvaljujući bioflavonoidima koji su važni za svakog od nas jer nam pomažu riješiti se slobodnih radikala. Zahvaljujući korisnim i ljekovitim sastojcima koristi se za liječenje psorijaze, ekcema te ublažavanje čireva na koži.

Psorijaza je autoimuna bolest koju možete prepoznati po suhoći kože, bolnim mrljama te svrbežu. Zahvaljujući ljekovitosti čaja, doći će do ublažavanja ako ne i nestanka spomenutih znakova.

Ekcem je kao i psorijaza kronična bolest, odnosno upala kože koja se javlja s brojnim simptomima poput svrbeža i suhoće kože. Najčešći uzrok ekcema je atopijski dermatitis. Pretpostavka je da oko sedam posto populacije ima jednu vrstu ekcema.

Urinarne infekcije kod žena

Čaj se pokazao odličnim za rješavanje uroloških problema kao što su infekcije mokraćnog sustava kod žena. Ako ste barem jednom osjetili peckanje tijekom mokrenja to je bila urinarna infekcija.

U pitanju je tegoba do koje dolazi kada mikroorganizmi koji inače žive u crijevima završe u mokraćnom mjehuru. Smatra se da većinu upala uzrokuje bakterija Escherichia coli.

Zanimljivo je kako infekcije najčešće pogađaju žene, a objašnjenje je što nepoželjne bakterije lakše ulaze u mjehur zbog kraće mokraćne cijevi. Do tegobe može doći i kod djevojaka koje su tek imale prvi spolni odnos te kod žena koje su ušle u menopauzu.

Zahvaljujući brojnim biljnim čajevima svako od nas ima priliku izliječiti se i pritom ojačati imunitet kako se bolest ne bi ponovno javila.

Autor: S.Š., Foto: User:Dhileas/Wikimedia