Što je tofu

tofu

Tofu je sir od soje koji se dobiva koagulacijom sojinog mlijeka pomoću kalcijevog sulfata, limunovog soka i nigarija. Tofu se može pronaći u raznim varijantama kao što je svileni tofu, gril tofu, namaz od tofua, kobasice od tofua, svježeg tofua, mariniranog i dimljenog, tofuneze i salame.

Tofu je vrlo vrijedna namirnica koje je u veganskoj prehrani glavni izvor bjelančevina, a u 100 g tofua ima oko 150 kalorija, aminokiselinskog profila je te sadrži i proteine.

Niskog je udjela ugljikohidrata uz malo veći udio nezasićenih masnih kiselina. Dobar je izvor fosfora, kalcija i kalija, a vrlo se lako probavlja te mu je iskoristivost bjelančevina preko čak 60%.

Tofu se češće viđa za vrijeme posta, a nalikuje na sir te se radi na isti način kao i sir. Prednost tofua je njegova odsutnost okusa jer kada se marinira u različitim umacima ili sa začinima poput spužve upija arome i može imati bilo koji okus.

Dimljeni tofu se prodaje pripremljen, no njegova konzumacija se ne preporučuje u velikim količinama. Dimljenje tofua nije zdravo i zavodljiv okus može dovesti po pretjerane kozumacije što nikako nije dobro.

Tofu je vrlo zdrav, ali u umjerenim količinama. Bogat je kalcijem, preteinima i vitaminima, a ubraja se u yin namirnice koje rashlađuju organizam zbog čega je odličan u toplim danima. Rashlađuje i starije žene koje imaju problema s naglim padom estrogena, jer sadrži fitostrogene koji u tijelu djeluju na sličan način kao i hormon estrogen.

Sirovi tofu se može jesti, ali je takav teško probavljiv pa nije poželjan za osobe koje imaju osjetljivu probavu. Sirevi tofu nemaju nikakav okus zbog čega ga Japanci jedu prelivenog tamarijem i đumbirovim sokom.

Tofu se kuha tako da se dodaje u bilo koju juhu s povrćem tako da se doda na kraju kuhanja, a za vrijeme kuhanja tofu tone, nakon čega nabubri i ispliva na površinu. Tada se još kuha oko tri minute, a ako se predugo kuha tofu postaje tvrd poput gume. Drugi način kuhanja je takav da se tanke kriške tofua ili kockice ubace u lonac s vrlo malo vode i začini se tamarijem uz dodatak bosiljka, bijelog luka i curryja. Tofu se kuha oko tri minute sve dok tekućina ne prokuha.

Autor: A.Z., Foto: Andrew Lih/Wikimedia