Boje za kosu bez amonijaka

roza-boja-kose

Većina žena boja kosu i većina od njih odlučuje se za bojanje kose kod kuće. Boje za kosu koje kupujemo u trgovini danas su toliko uznapredovale da daju gotovo jednake rezultate kao i one iz fruzerskog salona. Jedina razlika, i to važna razlika, je da većina kupovnih boja sadrži amonijak.

Jak miris nije jedini nedostatak boja za kosu s amonijakom. One također jako isušuju kosu, oduzimaju joj sjaj i elastičnost. Nedostaci su i ti što amonijak može izazvati i nuspojave na koži, poput iritacije tjemena, crvenila, suznih očiju, problema s disanjem, pojave astme i slično.

Boje za kosu bez amonijaka

Boje za kosu bez amonijaka imaju svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivne su te što su mnogo zdravije za kožu vlasišta, kosu, ali i općenito organizam. Rijetko izazivaju alergije ili bilo kakve nuspojave karakteristične za boje koje sadrže amonijak. Zato se preporučuju svim osjetljivim ljudima, pogotovo trudnicama. Budući da ne isušuju kosu, odlične su za ljude s tankom i suhom kosom, kao i one s oštećenom.

Negativna strana boja bez amonijaka je ta što su te boje manje postojane na kosi, brže se ispiru i ne prihvaćaju se za kosu tako dobro kao ove druge. Kako bi ipak mogle konkurirati bojama s amonijakom, često u njih stavljaju neke druge sastojke za učvršćivanje boje, za njenu trajnost ili izbjeljivanje, koje također mogu biti štetne.

Prirodne boje za kosu

Ako ne želite uništavati svoju kosu i kožu bojama s amonijakom, ali ni ovima bez jer također mogu sadržavati opasne tvari, možda su za vas pravo rješenje prirodne boje za kosu. One ne štete kosi, ne oštećuju je niti utječu na zdravlje. Kosu ne mogu pobojati tako jako kao kemijske boje, niti imaju toliko nijansi, ali svejedno učinkovito prekrivaju sjede i kosi daju sjaj.

Najpoznatija prirodna boja za kosu je kana. Napravljena je isključivo od biljke kane i najprije se koristila u Indiji. Kana štiti kosu od UV zračenja, uklanja perut, smanjuje opadanje kose, jača njen korijen i prekriva sijede, dajući kosi crvenkasti sjaj.

Da bi se dobila smeđa boja, kana se miješa s indigo prahom, a o omjeru ova dva preparata ovisi koja će se nijansa dobiti. Ova kombinacija također je zdrava za kosu, a indigo pogotovo dobro djeluje na kovrčavu jer zaglađuje vlasi i smiruje kovrče.

Druga vrsta kane je senna i ona je zapravo bezbojna kana koja se stavlja na kosu ne kako bi je pobojala već regenerirala. Također, koristi se za posvjetljivanje obične kane i tako se dobiju njene svjetlo smeđe, svjetlo narančaste ili svjetlo ružičaste nijanse. Senna je odlična za jačanje kose, daje joj sjaj i životnost, pomaže u borbi sa suhim, ali i masnim vlasištem.

Sada kada vidite da postoje bolja rješenja od boja za kosu s amonijakom, možda ćete se odlučiti za zdraviju varijantu bojanja kose, bilo bojom bez amonijaka, kanom ili nekim drugim prirodnim načinom bojanja.

Autor: V.B., Foto: katyandgeorge/Pixabay