Biokozmetika, priroda zna najbolje

biokozmetika
Biokozmetika, Foto: Inga Ivanova/Shutterstock

Sve žene vole svoju kozmetiku i svaka od nas ima rutinu uljepšavanja bez koje ne može.  Kozmetika je danas mnogo napredovala od svojih skromnih početaka kada su u starom Egiptu drobili kamenje, školjke i kristale kako bi dobile pigmente koje će nanositi na lice.

Danas je dijelimo na dekorativu i preparativu, dakle radi se o dvije zasebne grane. Dekorativa ili dekorativna kozmetika sve je ono što možete naći unutar svoje ladice sa šminkom. Preparativa je pak kozmetika poput mlijeka za čišćenje, hidratantnih krema, tonika i seruma, dakle sve ono što se brine za očuvanje zdravlja i elastičnosti kože.

Iako su u prošlosti postojali skromni početci sa dekorativnom kozmetikom većina nje bila je zapravo preparativna, jer je šminkanje bilo ograničeno samo na najviše slojeve, gdje se uglavnom naglašavalo usne ili oči. Niži slojevi su poznavali mnoge biljke kojima su mogli liječiti bolesti ili njegovati tijelo.

Prirodno je uvijek najbolje. Iako je kozmetička industrija učinila mnoge pozitivne pomake i ubrzala djelovanje supstanci koje nalazimo unutar bioloških ili organskih izvora ona ipak treba koristiti neka umjetna sredstva kako bi se preparatu koji dugo stoji na polici ili u skladištu produljio rok trajanja.

Sve što našem tijelu treba možemo dobiti iz prirodnih izvora i kako je početak 21.stoljeća obilježen povratkom prirodi to se događa i u domeni kozmetike. Kozmetičke marke koje svoj rad baziraju na biokozmetici, čak do te mjere da se svi preparati izrađuju i miješaju ručno, počele su nicati kao gljive poslije kiše.

Kozmetička industrija zabilježila je neke spektakularne trenutke kao i neke poražavajuće, no povratak prirodi nikada nije iznevjerio. Organski sastojci izvučeni tradicionalnim metodama neće naškoditi ni najosjetljivijoj koži koja bi mogla biti preosjetljiva na kemijske supstance serijski proizvedene kozmetike.

Pazite na sebe i svoje tijelo. Koža je porozna i djelom upija ono što na nju stavite. Jednako kao što sve što pojedete postaje dio vas tako i sve što na sebe nanesete postaje dio vašeg tijela i utječe ne funkcije unutar stanica i tkiva. Uzmite sve ono dobro što vam moderan život pruža, ali u nijednom trenu nemojte zaboraviti od kuda ste potekli. Prigrlite biokozmetiku i uvjerite se kako majka priroda zna najbolje.

 Autor: L.K.  Foto: Inga Ivanova/Shutterstock