Valerija Novak

Valerija Novak
Valerija Novak

Književni hit ovog ljeta zasigurno je knjiga mlade spisateljice Valerije Novak pod nazivom “Kako preživjeti prekid, a da se ne preselite u septičku jamu”. Postigla je popularnost u kratkom roku, a što o djelu kaže sama spisateljica, pročitajte u intervjuu koji slijedi. Simpatična Vukovarka usput je odgovorila na nekoliko pitanja o modi, vlastitom stilu i planovima za budućnost.

Kako bi u nekoliko riječi opisala samu sebe?

Prilično je nezahvalno samu sebe opisivati, ali mogu izdvojiti osobine koje ističu moja obitelj, prijatelji i partner o meni. Ambiciozna, temperamentna, iskrena osoba koja će i usred noći biti na usluzi i od pomoći kad su oni u pitanju.

Je li ljubav prema pisanju oduvijek bila prisutna u tvom životu ili se javila u jednom ključnom trenutku?

Od kad znam za sebe pišem, prvo su to bile pjesme, prvu bilježnicu pjesama ispisala sam s 11 godina, a kasnije dnevnici, blog, bilješke na društvenim mrežama i naposljetku knjiga. Sebe inače smatram literarnim tipom, stoga je i moj posao usko vezan uz pismeno izražavanje, od pisanja projekata koje prijavljujemo na fondove do komunikacija s medijima u području odnosa s javnošću.

O kojim temama najviše voliš pisati?

Mene zanimaju raznolike i šarene teme, čak i one koje se međusobno „tuku“. Najviše volim pisati o situacijama s kojima se mogu poistovjetiti, koje sam proživjela ili vrlo osobno doživjela kroz prizmu drugih ljudi. Muško-ženski odnosi su uvijek jako zanimljivo i plodno tlo, jer su kao i pjesme o ljubavi, nepresušan izvor novih tema. Zanimljivo mi je pisati i o političkim i društvenim događajima, ekologiji, humanitarnim projektima i osobama koje svojim radom doprinose razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Najmanje me zanimaju žute teme, privatan život javnih osoba i koliko susjed ima vrtnih patuljaka u dvorištu.

“Kako preživjeti prekid, a da se ne preselite u septičku jamu” tvoja je prva objavljena knjiga. Što te nadahnulo da je napišeš i imaš li poruku za čitatelje?

Budući da mi je običaj pisati kontinuirano, nisam čekala posebno nadahnuće za knjigu. Zasigurno pretjerana sreća u ljubavi nije imala ništa s time, a nadahnuće sam ipak pronašla u činjenici da sam unatoč vijugavoj i strmoj cesti ljubavnih veza, preživjela. Ima i previše mojih poruka i savjeta čitateljima u knjizi, ali njihov sažetak može se svesti u jednoj rečenici; Uvijek budite svoji i sebe stavite na prvo mjesto, jer to neće učiniti nitko umjesto vas.

U čemu pronalaziš svoju najveću inspiraciju?

Inspraciju pronalazim svakodnevno, u ljudima koje srećem, događajima kojima slučajno ili namjerno nazočim, poslovima kojima se bavim i slučajnostima koje mi padnu na pamet dok gledam dobar film, slušam još bolju glazbu ili čitam vijesti i statuse po društvenim mrežama. Život je moja najveća inspiracija, a posebice život u Hrvatskoj.

Koje su po tebi, najvažnije osobine koje bi svaka žena trebala posjedovati da bi ostvarila svoje ciljeve?

Vrlo teško pitanje, budući da se ciljevi razlikuju od žene do žene. Jednoj ženi mogu biti ciljevi ostvariti zavidnu karijeru i imati besprijekoran ugled u društvu, pa za takav tip osobe vjerujem da su najvažnije osobine upornost, predanost, organiziranost i hrabrost. Drugoj ženi mogu biti ciljevi ostvariti se kao majka i biti dobra supruga, pa za takav tip osobe vjerujem da su najvažnije osobine majčinski instinkt, tolerancija, odanost, požrtvovnost i hrabrost. Neke se osobine preklapaju, pa mogu istaknuti kako smatram da je za svaku ženu apsolutno nužno, bez obzira čime se bavi u životu, da uvijek bude neovisna, samouvjerena, iskrena, uporna i hrabra. Ostalo će doći samo po sebi.

Kako bi opisala svoj stil i modni ukus?

Moj stil je šaren kao i moja osobnost. Oblačim se sukladno trenutnom raspoloženju, a budući da sam jedna od rijetkih djevojaka koje ne vole shopping, kupujem stihijski, kad mi se nešto slomi ili podere ili kad me bližnji natjeraju. Ipak, volim životinjske uzorke, jarke boje i kombinaciju nespojivih odjevnih predmeta, time imam osjećaj da kršim “modna pravila” pa mi je to zgodno. Nisam rob navika i društvenih normi i zaista me ne opterećuje što će netko reći, glavno je da se meni sviđa.

Što je po tvome mišljenju najprivlačnije na ženi?

Njen intelekt i smisao za humor. Ako je uz to obukla vrtoglavo visoke potpetice i voli svoj posao, energija će sama iz nje sjati, a to je jako privlačno i muškarcima i ženama.

U čemu vidiš ravnotežu između praćenja trendova i osobnog stila?

U stavu prema tim dvjema kategorijama. Kao što rekoh, osobni stil je nešto što osobno povlačim iz vlastitog raspoloženja, a trendovi su nešto nametnuto od strane modnih znalaca. U našem stavu je pravilni omjer koji će za nas biti idealan. Ne bih mogla nikad žrtvovati osobni stil da bih zadovoljila trendove.

U kojoj se odjevnoj kombinaciji osjećaš najugodnije?

Najugodnije se osjećam u tajicama, bile one sportske ili one za dnevne i večernje kombinacije. Volim obući i dobar komad traperica i tenisice sa životinjskim uzorkom.

Koji bi savjet dala mladim curama i koji je najbolji savjet koji si ti ikada dobila?

Savjetovala bih im da ne slušaju osude i komentare okoline, da uvijek slušaju svoj unutarnji glas, tako nikada neće pogriješiti. Važno je da budu svoje, rade ono što vole i budu iskrene u svemu što rade. Ja sam se naslušala doista mnogo savjeta u životu, i onih koje jesam i koje nisam tražila. Sigurno je najbolji savjet koji sam dobila od mame, a to je da se nikad ne uspoređujem s drugima i da nanosim kremu za lice i na vrat i na dekolte. Najgori savjet koji sam dobila bio je da odustanem od knjige, a kao što vidite, nisam ga poslušala jer sam odlučila slušati sebe. Nisam pogriješila.

Autor: D.Š.