Apsolutno moderne espadrile

moderne espadrile
Moderne espadrile, Foto: Liveshot/Shutterstock

Jeste li ikada posjedovale espadrile? Imate li samo jedne koje obožavate ili pak posjedujete nekoliko pari u kojima ste provele čitavo ljeto? Znate li kako su nastale? Ime im dolazi od katalanskog naziva espart koji se odnosi na morsku travu od koje su se pleli čvrsti džonovi.

Prvi poznati primjerak ovakve obuće star je četiri tisućljeća. Espadrile kakve znamo danas nastale su u Pirinejima kao radna odjeća seljaka i izrađivale su se u ovim skromnim počecima samo u dvije boje. Crne su bile one koje su služile za rad i svakodnevne naporne obveze dok su se bijele pažljivo čistile i čuvale za posebne prilike.

Zatim su pale u zaborav i iznova se vraćaju polovicom 20.st. kada mnoge ličnosti iz javnog života ponovo uočavaju udobnost i estetski potencijal ovih sjajnih cipela. Iako se u početku i gornji dio izrađivao od morske trave kasnije se izrađuje od čvrstog i izdržljivog platna.

Imate li neke stare espadrile od mame, tete ili ujne zašto im ne biste pod zastavom revivala udahnuli novi život našivanjem, perli, mašnica, možda presvlačenjem u neki drugi materijal ili jednostavno uvođenem šljokica. Sa šljokicama je sve bolje.

Ako i nemate negdje ovakvo skriveno blago, nema problema. Espadrile su vrlo pristupačna obuća koja vam neće novčanik pretvoriti u stepski krajolik nekog westerna. Neopisivo su udobne i nećete ni osjećati da ih nosite. Zbog prirodnih materijala koža će moći disati i osjećat ćete se svježe i rashlađeno, a čak i uprljaju li se možete ih ubaciti u perilicu rublja na nježni program.

Znamo da je ljetni solsticij iza nas i da se dani polako počinju skraćivati, stoga iskorisitite priliku i iznosite svoje espadrile što više možete prije no što olovni jesenski oblaci sa sobom dovuku kišne kapi. Odaberite one u bojama sladoleda, sa zanimljivim printom ili geometrijskim otiskom. Možda poneka crno-bijela kombinacija ili zasićenost neonskih boja za odvažne. Na potpuno nisku petu, malko podignite ili pak na visoku punu petu, sve je dopušteno. Što god izabrali želimo vam da se osjećate ugodno i uživate u kraju ljeta s nama.

 Autor: L. K. Foto: Liveshot/Shutterstock