Zipline ili spuštanje po sajli

spuštanje po sajli
Spuštanje po sajli, Foto: Ammit Jack/Shutterstock

Prekrasna priroda i želja za vrhunskom zabavom! Sve to podrazumijeva zipline jedna od najpopularnijih aktivnosti na otvorenom. Osim avanturističkog duha potrebno je pronaći i pravu lokaciju na kojoj možete iskusiti ovakav tip zabave. Dugačka žica sa pričvršćenom sjedalicom pomalo pruža osjećaj kako je to biti ptica i letjeti iznad prekrasnih predjela.

Spuštanje užetom pruža kombinaciju nekoliko ekstremnih sportova kao što je bungee jumping i paragliding, a najbolje od svega je što ste cijelo vrijeme osigurani od potencijalnih opasnosti, pa se slobodno možete opustiti i upustiti u avanturu života.

Iako je zipline kod nas još relativno novi pojam ne iznenađuje kako ga svakim danom otkriva sve više ljudi, a kod nas ga možete iskusiti na nekoliko lokacija. Kao poznatija navodi se ona iznad Cetine. Početak spusta ide iznad Podašpilja, dok se kraj nalazi na predjelu Slanice. Na svakoj točki nalazi se plato gdje može boraviti i do 15 osoba.

Zipline iznad rijeke Korane pruža užitak dugačak oko 300 metara. Zabavu iz snova možete iskoristiti u mjestu Grabovac odakle počinje spuštanje. Brzina spuštanja je preko 60 km/h, a prednost lokacije je što se nalazi na rubu Plitvičkih jezera.

Osim opuštanja u šetnji prekrasnim nacionalnim parkom odmor se može iskoristiti i za upoznavanje prirode iz ptičje perspektive. Organizatori garantiraju sigurnost, a dovoljno je samo dobro raspoloženje. Let iznad Korane smatra se posebnim događajem, a u krugu od 600 km smatra se najdužom trasom spuštanja na užetu.

Kao i svaki drugi adrenalinski park tako i zipline nudi svu potrebnu opremu. Bez obzira za koju se lokaciju odlučili potrebno je napraviti rezervaciju na vrijeme za sebe i prijatelje koji će ovjekovječiti vaš trenutak iz snova.

Prije nego što krenete na spuštanje pobrinite se da na sebi imate hlače sa dugim nogavicama, cipele ili tenisice. Nikako ne smijete obući sandale. Ako imate dugu kosu zavežite ju u rep i pobrinite se da vam u džepu ne ostanu ključevi, olovke ili drugi slični oštri predmeti.

Autor: S.Š. Foto: Ammit Jack/Shutterstock