Značenje boja u svakodnevnom životu

razne boje na slici
Razne boje na slici, Foto: Leigh Prather/Shutterstock

Postoje tople i hladne boje koje susrećemo u svakodnevnom životu i koje u određenoj mjeri utječu na život svakog čovjeka. Jeste li znali kako boje mogu utjecati na raspoloženje? Najbolji primjer je zelena boja koja djeluje umirujuće, pa nije bez razloga što se nalazi u bolnicama dok žuta boja izaziva glad zbog čega su zidovi raznih pekara obojani u tu boju.

Boje dijelimo na tople, hladne i neutralne. Tople su žuta, crvena i narančasta. Hladne su plava, ljubičasta i zelena dok su neutralne boje zemljani tonovi poput bež nijanse i siva boja. I naša odjeća je obilježena određenim tonovima, a biramo je najviše prema trenutnom raspoloženju i prema boji kože te kose.

Sigurno nećete odabrati boju koja vam ne odgovara i u kojoj se ne osjećate dobro. Zanimljivo je kako crvenu boju odabiru najviše osobe sigurne u sebe i sklone čestom iskazivanju svog mišljenja. To su samopouzdane osobe koje imaju svoj stav.

Crvena boja je zaštitni znak temperamenta i boja koja ukazuje na nešto vatreno i toplo. Zanimljivo je kada iskombinirate odjeću u crvenoj boji. Ne možete a da ne primjetite kako tako privlačite puno više pozornosti nego vaša prijateljica koja je odlučila odjenuti majicu neutralne boje.

Poznato je da boje mogu utjecati na raspoloženje svakog od nas. Crvena diže krvni tlak, ubrzava krvotok te izaziva dublje disanje. Žuta boja odlična je za dišne organe i živčani sustav, a osim toga dovodi i do veće brzine disanja. Plava boja smiruje, usporava ritam disanja i potiče aktivnosti uma.

Prilikom odabira boja uvijek nastojimo odabrati one koje odražavaju naš karakter i zbog kojih ćemo se osjećati bolje. Nije nepoznanica kako odabir odjeće s nekoliko različitih boja ponekad može izazvati glavobolju.

To se događa samo onda ako ne znamo kombinirati nekoliko nijansi, a da sve izgleda kao savršena modna priča. Ako niste sigurni upitajte za savjet i pazite da odabir iz bogate palete boja bude uvijek ispravan.

Autor: S.Š. Foto: Leigh Prather/Shutterstock