Kako se ponašati na sprovodu

Bračni par na sporovodu, Foto: Kzenon/Shutterstock

Kada ste primili obavijest ili pročitali u novinama da je netko od vaših znanaca preminuo, pošaljite pismo saučešća ili telegram. Ako osobno prisustvujete sahrani, izrazite žaljenje rodbini toplim stiskom ruke i zagrljajem. Za vrijeme obreda treba biti tišina.

Svako preglasno prepričavanje, smijeh ili slično znak je lošeg ponašanja. Prema stupnju vašeg poznanstva odnosno prijateljstva s pokojnikom, pošaljite vijenac, buket ili donesite samo jedan cvijet koji položite kraj lijesa.

Na trenutak se zaustavite kako bi odali počast mrtvome. Više nego igdje važno je dostojanstveno ponašanje u toj prilici. Po mogućnosti, treba biti tamno odjeven.

Međutim treba napomenuti kako način odijevanja ovisi o običajima gdje idete na sprovod. U nekim zemljama nije bitna crnina, ali ono što vrijedi skoro svugdje je naravno dostojanstveno ponašanje.

Neukus nije dozovljen, a ponajmanje na sprovodu. Nemojte dozvoliti da vas netko zapriča u trenutku opraštanja s vama dragom osobom. Pokažite poštovanje prema toj osobi i prema njegovoj obitelji.

Foto: Kzenon/Shutterstock