Zdrava hrana za posao

zdrave grickalice

Da, da, znamo da znate koliko je zdrava i uravnotežena prehrana bitna za zdravlje. Hrana koju jedemo prije nego idemo na posao, gablec na poslu i hrana koju jedemo poslije posla može utjecati na našu produktivnost i zdravlje. Stres uzrokuje loše prehrambene navike, znamo i to.

Kako na poslu provodimo većinu svog vremena, uglavnom i jedemo. Problem je što uglavnom jedemo nezdravu hranu i grickalice koje imaju loš utjecaj na naše zdravlje. Umjesto čokolade, čipsa ili bombona na stolu biste trebali držati zdrave grickalice kao što je tamna čokolada ili orašasti plodovi. Te namirnice će vas napuniti energijom i držati sitima jer su bogati nutrijentima.

Tijekom radnog dana trebali biste imati u blizini pistacije jer su one prava riznica zdravlja. Imaju vlakna, proteine, minerale i vitamine pa jedući njih nećete padati u napast jesti nezdravu hranu.

Grožđice je super jesti jer ne sadrže kolesterol niti masti, a imaju dovoljno glukoze i fruktoze koji će vam održavati energiju.

Na rižin snack si možete namazati maslace od kikirikija, badema, oraha i slično. To će vas dugo držati sitima, a u organizam ćete unijeti mnogo nutrijenata.

Danas možete kupiti različite žitne energetske pločice, no najzdravija verzija će ipak biti one koje sami napravite. Postupak je vrlo jednostavan, a gomilu recepata možete naći na internetu.

Naravno, za povećanje energije dobro je piti dovoljno vode kako tijelo ne bi dehidriralo. Neka vam bočica s vodom uvijek bude pri ruci. No ako vam se ne da piti obična voda, ne posežite za sokovima nego probajte piti kokosovu vodu. Ona je bogata magnezijem, kalcijem, kalijem, fosforom i natrijem, a i dobrog je okusa.

Poboljšati imunitet možete već uz nekoliko kockica tamne čokolade. Visok krvni tlak će se sniziti, a smanjit će vam osjećaj depresije ili stresa. Jedući tamnu čokoladu bit ćete sretniji na poslu jer ona oslobađa hormon sreće endorfin.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock