Bakini savjeti za mršavljenje

bake

Je li vam nekad možda vaša baka dala savjet za mršavljenje? Ako nije, potražite ga od nje jer su nekad i naše bake vodile brigu o svom tijelu i znale su što je dobro za njega. One doduše, nisu bile toliko opsjednute savršenim izgledom jer im mediji to tada nisu tako agresivno servirali, ali su znale brinuti o sebi i svom zdravlju.

Ovo su neki od savjeta koje su bake radile kada su htjele u mladim danima lijepo izgledati u kupaćem kostimu na plaži.

Bake će vam sigurno reći da su oni prije jeli puno manje porcije nego što mi danas jedemo. Generacije naših baka su unosile puno manje kalorija nego što mi danas unosimo, a to se vidjelo i na njihovim figurama. One nisu imale problema s pretilosti.

Prije je gotovo svaka obitelj imala vlastiti vrt ili su kupovali namirnice kod provjerenih lokalnih uzgajivača. Nije bilo velikih trgovina niti se hrana uvozila kao što se to danas radi. Baka nije znala za marelicu iz konzerve ili smrznutu brokulu. Tako je danas i vama, najbolje upoznati neke lokalne uzgajivače i kupovati namirnice od njih, barem za vrijeme sezone voća i povrća. Jedite sezonske namirnice što više i lakše ćete smršaviti.

Najlakše je naručivati hranu ili jesti po restoranima, ali vašim bakama to je bila nepoznanica u mladim danima. Ona će vam sigurno reći da si kuhate sami hranu, želite li jesti zdravo. Pokušajte barem četiri do pet puta tjedno kuhati kod kuće. Time ćete osim kalorija, štedjeti i novac.

Bake nisu u mladosti niti imale televizor, pa im je bilo nepoznat scenarij sjediti ispred tv-a i grickati grickalice. Jesti pred televizorom je štetna i nezdrava navika koju morate izbjegavati želite li smršaviti. Jedenje ispred televizora ili računala dovodi do neracionalnog prejedanja, jer vaš mozak ne procesuira hranu koju unosite dok se vi koncentrirate na nešto drugo.

Naše bake se u mladosti nisu vozile automobilima nego su pun pješačile ili se vozile na biciklu što je još jedna odlična fizička aktivnost ako želite smršaviti i održavati idealnu težinu pa će vam sigurno dati savjet da se i vi što više krećete pješke ili na biciklu.

Možemo vidjeti da su naše bake živjele zdrav život i bile fit, a nisu morale plaćati skupe teretane i stalno gladovati kako bi smršavile pa pokušajte i vi slijediti njihov primjer.

Autor: S. G., Foto: Kurhan/Shutterstock