Zašto djeca grizu

zašto djeca grizu

Biti roditelj je posebno iskustvo kada se svaki dan susrećete s novim izazovima. Mnoge roditelje zanima što kada dijete počne pokazivati zabrinjavajuću radnju. Odjednom vas je vaše dijete ugrizlo i ostali ste zatečeni i ne znate što učiniti? Zašto djeca grizu?

Radi se o uobičajenoj pojavi koja nije zabrinjavajuća i koja se javlja kao djetetova reakcija na podražaje iz okoline koja ga okružuje. Radi se o načinu na koji dijete želi prenijeti svoje osjećaje jer još uvijek ne može govoriti. Ali unatoč tome što je u većini slučajeva dijete samo znatiželjno, moguće je da postoje i drugi razlozi ugriza.

Prije nego što roditelji počnu paničariti i koriti dijete pokušavajući ga odviknuti od ove za njih neugodne i čudne radnje, dobro je znati što se događa s djetetom u toj fazi života i zašto vas je odjednom ugrizlo za ruku ili prst dok ste ga presvlačili ili ste se igrali.

Od rođenja djeca prolaze kroz brojne faze kada polako postaju svjesne okoline i najvažnije svojih roditelja. U početku svijet otkrivaju putem usta jer tako dobivaju hranu, ali i utjehu kada su tužni i nesigurni.

Kada dođu prvi zubići i postanu svjesni kako uz pomoć njih mogu lakše progutati hranu jer će ju prije toga usitniti uz pomoć svojih zubića, nastupilo je vrijeme kada ugriz predstavlja najveću zabavu, a i način izražavanja osjećaja.

Mnoga djeca ugrizima žele samo privući pozornost, a neka to rade samo kako bi vidjela kakva će biti reakcija roditelja. Ugriz je većini njih dok još ne mogu pričati način kako da izraze svoje osjećaje i pokažu kada su sretni ili tužni, što je isto jedan od razloga zašto djeca grizu.

Starija braća i sestre mogu ugristi mlađeg brata ili sestru ako su ljubomorni. Neugodno može biti kada dijete to počne raditi u jaslicama jer tako želi nametnuti položaj vođe.

Što roditelji trebaju učiniti? Važno je da roditelji ne odobravaju takvo ponašanje djeteta i kada prvi put ugrize kažu jasno “ne”. Dijete mora biti svjesno kako to nije dobro i ako budete uporni uskoro će prestati s grizenjem. Vi mu morate biti primjer kako se treba ponašati i još u ranoj fazi života ukazati na dobre i loše strane.

Autor: S.Š., Foto: lev dolgachov/Shutterstock