Zamjena za meso

zamjena za meso

Osobe koje ne jedu meso i baziraju svoju prehranu na proteinima, moraju meso zamijeniti drugim namirnicama. Smatra se kako su proteini iz mesa neophodni za zdravo i normalno funkcioniranje organizma zbog čega se treba odlučiti za zamjensku prehranu koja će ih moću nadoknaditi. Saznajte koja je najbolja zamjena za meso.

Namirnice koje su odlična zamjena mesu su leća, grah, sir, tofu, kvinoja, jaja i sjemenke bundeve.

Leća se kuha lakše od ostalih mahunarki, a jako je ukusna i ne mora se namakati prije kuhanja. Samo 100 g leće sadrži 9 g proteina, a ako se konzumira leća iz konzerve, dovoljno je samo ocijediti višak vode i kuhati s ostalim povrćem na uobičajen način. Za kuhanje leće dovoljno je svega 30 minuta.

Da bi bili sigurni da se i dalje zdravo hranite važno je znati koja je hrana bogata proteinima. Grah kao i leća sadrži visoku razinu proteina, a ukusan je u bilo kojoj varijanti pripreme.

Grah možete skuhati u obliku variva ili ga možete pripremiti kao prilog ili kao salatu. Grah iz konzerve prije konzumacije treba procijediti, a svježi je potrebno skuhati, uz prethodno natapanje kroz noć.

Sir je bogat proteinima te je niskokaloričan zbog čega je idealan za sve osobe koje paze na liniju ili žele smršaviti. Sir je odličan kao dodatak salatama, a može se jesti i uz prepečeni kruh.

Tofu je najpopularnija zamjena za mesne proizvode a u samo 100 g tofua se nalazi 7 g proteina. Tofu se radi od soje, a lako se priprema i izuzetno je zdrav. Sve što treba je izvaditi ga iz plastičnog pakiranja i ocijediti višak tekućine nakon čega je spreman za pečenje, prženje ili kuhanje.

Kvinoja je odlična zamjena, a samo 100 g kuhane kvinoje sadrži 4 g proteina. Kvinoa može biti i zamjena za rižu i tjesteninu, a osim kao prilog odlična je i u varivima i salatama. Priprema se na sličan način kao i riža, kuhanjem u vodi, a nakon pripreme može joj se dodati kuhano povrće.

Za početak dana najbolja su jaja, a svako jaje sadrži oko 6 g proteina zbog čega je odlična zamjena za meso. Jaja se pripremaju na razne načine, a najzdravija su kuhana jaja. Bjelanjak se može jesti u neograničenim količinama jer je bogat proteinima, a žumanjak se ne bi trebao jesti više od 3 puta na tjedan.

Svaka zamjena za bilo koji prehrambeni proizvod mora biti nadoknađena na pravi način kako ne bi došlo do problema sa zdravljem.

Autor: A.Z., Foto: Ralf Maassen (DTEurope)/Shutterstock