Koje sve vrste pudera postoje? Birajte između ovih 5 vrsta

koje sve vrste pudera postoje

Na tržištu postoje brojne vrste pudera, svaki s posebnom formulom i namjenom, a važno je znati kako i kada ih koristiti. Vjerojatno vam se nekoliko puta znalo dogoditi da ste kupili puder za koji niste znali koja mu je točno svrha pa ste ga cijelo vrijeme krivo upotrebljavali. Donosimo vam sve vrste pudera za koje trebate znati i njihovu pravu funkciju. Od tekućih pudera do onih u prahu, od BB i CC krema do mineralnih pudera – svaka vrsta ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti. U ovom tekstu ćemo detaljno istražiti svaku od njih, kako bismo vam pomogli u odabiru idealnog pudera za vaš tip kože i specifične potrebe.

1. Tekući puder

Tekući puder je jedna od najpopularnijih vrsta pudera na tržištu, prvenstveno zbog svoje svestranosti i jednostavnosti primjene. Kada se govori o vrstama pudera, tekući puder često se smatra prvim izborom za mnoge korisnike. Njegova struktura je tekuća, kako i samo ime govori, lako je maziva te najčešće podsjeća na kremu. Ova vrsta pudera je namijenjena za gotovo svaki tip kože, bilo da se radi o suhoj, masnoj, mješovitoj ili osjetljivoj koži.

Za suhu kožu, najbolji tekući puder će biti onaj koji u sebi sadržava hidratantna svojstva. Ovakvi puderi ne samo da pružaju prekrivanje nepravilnosti, već i održavaju kožu hidratiziranom tokom cijeloga dana. Kremasti puder, posebno formuliran za suhu kožu, može biti odličan izbor.

Za masnu kožu, tekući puder s mat efektom može biti idealan. Ovaj tip pudera pomaže u kontroli sjaja i uklanjanju suvišnih masnoća s lica, pružajući čist i mat izgled. Puder za masnu kožu često sadrži sastojke koji pomažu u regulaciji proizvodnje sebuma, čime se minimizira sjaj i poboljšava dugotrajnost šminke.

Osjetljiva koža zahtijeva posebnu pažnju, stoga se preporuča upotreba tekućeg pudera obogaćenog vitaminima i mineralima, koji su posebno namijenjeni osjetljivoj koži. Ovi puderi su formulirani tako da smanjuju iritacije i crvenilo, pružajući ujednačen ten bez opterećenja kože.

U zaključku, tekući puder se može smatrati višenamjenskim proizvodom, koji nije samo alat za ujednačavanje tena, već i sredstvo za njegu kože. Odabir najboljeg tekućeg pudera za vaš tip kože može značajno poboljšati izgled i zdravlje vaše kože.

vrste pudera za masnu kožu
u najpopularnije vrste pudera ubraja se Tekući puder, a idealan je za postizanje glatkog i ujednačenog tena, pružajući prirodan izgled kože.

2. Puder u prahu

Osim tekućeg pudera, možemo naći i puder u prahu koji je namijenjen za to da se nanosi poslije tekućeg pudera kako bi tekući puder na licu mogao ostati što dulje.

Puder u prahu je još jedna od popularnih vrsta pudera, poznata po svojoj sposobnosti da fiksira šminku i pruži mat završni izgled. Kada razmišljamo o različitim vrstama pudera, puder u prahu ima svoje specifično mjesto u rutini šminkanja.

Ova vrsta pudera idealna je za postizanje dugotrajnog efekta šminke, posebno kada je u pitanju šminka za posebne događaje, gdje je potrebno da izgled ostane besprijekoran satima. Puder u prahu dolazi u različitim nijansama, ali i kao transparentan, što ga čini univerzalnim izborom za sve tonove kože.

Puder za masnu kožu često dolazi u formi pudera u prahu, jer ovaj tip pudera pomaže u apsorpciji viška masnoće s lica, smanjujući sjaj i pružajući mat efekt. Puderi u prahu formulirani za masnu kožu obično sadrže sastojke koji minimiziraju izgled pora i kontroliraju lučenje sebuma.

I dok postoje različite vrste pudera, važno je naglasiti da puder u prahu može biti koristan alat za postizanje brojnih efekata – od prirodnog izgleda do potpunog prekrivanja. Njegova lakoća i sposobnost fiksiranja šminke čine ga nezaobilaznim proizvodom u neseseru svake osobe koja koristi šminku.

vrste pudera koje sve postoje
Puder u prahu je jedna od ključnih vrsta pudera, idealan za postizanje mat završetka i fiksiranje šminke za dugotrajan izgled.

3. Puder u kamenu

Puder u kamenu je specifična vrsta pudera koja ima važno mjesto među različitim vrstama pudera dostupnim na tržištu. Ovaj tip pudera karakterizira tvrda struktura i često se preporučuje za upotrebu na masnoj ili mješovitoj koži. Također možemo naći i pudere u kamenu koji su tvrde strukture i koji se uglavnom preporučaju kod masne ili mješovite kože.

Jedna od glavnih prednosti pudera u kamenu jest njegova sposobnost upijanja viška masnoće s kože, što ga čini idealnim izborom za puder za masnu kožu. Ova vrsta pudera pomaže u matiranju kože, smanjujući sjaj i pružajući dugotrajan, ujednačen izgled.

Puder u kamenu se može koristiti samostalno ili kao završni korak u procesu šminkanja, nakon tekućeg ili kremastog pudera. Njegova čvrsta tekstura omogućava lako nanošenje i kontrolu količine proizvoda, što ga čini pogodnim za ciljanu aplikaciju, posebice u T-zoni lica, gdje se obično proizvodi najviše masnoće.

Važno je razumjeti da sve vrste pudera imaju svoju specifičnu namjenu i pogodni su za različite tipove kože. Puder u kamenu je odličan izbor za osobe koje traže proizvod koji će kontrolirati masnoću i pružiti mat završetak, čineći ga neophodnim proizvodom za masnu i mješovitu kožu.

Njegova praktičnost i efikasnost u matiranju čine ga omiljenim izborom među mnogim korisnicima šminke.

4. Mineralni puder

Mineralni puder je jedinstvena vrsta pudera koja se ističe među različitim vrstama pudera dostupnim na tržištu. Svojim posebnim sastavom i načinom na koji djeluje na kožu, mineralni puder pruža zdrav i prirodan izgled kože, istovremeno je njegujući.

Razlikujući se od tradicionalnih pudera, mineralni puder obično sadrži prirodne minerale poput cinka, mika minerala, željeznog oksida i titanijevog dioksida. Ovi sastojci su poznati po svojim blagim i umirujućim svojstvima, čineći mineralni puder odličnim izborom za osobe s osjetljivom kožom ili za one koji preferiraju prirodne kozmetičke proizvode.

Za masnu kožu, mineralni puder može biti izuzetno koristan. Njegova lagana i prozračna tekstura omogućava koži da diše, a istovremeno upija višak sebuma, smanjujući sjaj. Osim toga, mineralni puder neće začepiti pore, što je često problem kod masne kože.

Mineralni puder je, kao vrsta pudera, posebno cijenjen zbog svojih blagotvornih svojstava i sposobnosti da pruži prirodan, ali ujednačen ten. Bez obzira na tip kože, mineralni puder nudi zdravu alternativu tradicionalnim puderima, sa dodatnim prednostima za kožu. Njegova popularnost raste ne samo zbog estetskih prednosti, već i zbog njegovog pozitivnog utjecaja na zdravlje kože – što je za druge vrste pudera upitno.

5. BB i CC kreme

BB i CC kreme su u posljednje vrijeme postale nezaobilazni dio svijeta ljepote, predstavljajući posebne vrste pudera za lice. Ove kreme u boji, koje su srodne puderima, našle su svoje mjesto u širokoj paleti kozmetičkih proizvoda. Obojene kreme odlične su za tople dane kada biste voljeli nekako našminkati svoju kožu, a puderi vam se čine preteškima.

BB kreme, ili ‘beauty balms’, su multifunkcionalni proizvodi koji kombiniraju svojstva hidratantnih krema, pudera i često i zaštitu od sunca. Osim što su vrlo lagane strukture, u sebi sadržavaju vitamine i minerale te tako hrane vašu kožu dajući joj svježinu te zdrav i blistav izgled. Ove kreme idealne su za svakodnevnu upotrebu, pružajući lagano prekrivanje i ujednačen ton kože.

CC kreme, ili ‘color correcting’ kreme, također nude hidratantna svojstva, ali s dodatnim fokusom na korekciju boje kože. Kreme u boji se preporučaju i kod osoba koje su potamnile te dodatno žele naglasiti svoju preplanulost. CC kreme ciljaju na smanjenje crvenila, hiperpigmentacije i pružaju općenito ujednačeniji ten.

Obje ove vrste pudera za lice pružaju više od običnog tekućeg ili kremastog pudera. Isto tako, opskrbljene su dovoljnom količinom vlage tako da će vaša koža uvijek biti hidratizirana. One su savršen izbor za one koji traže proizvode koji ne samo da poboljšavaju izgled kože, već i pružaju njegu, hidrataciju i zaštitu. Ako tražite najbolji tekući puder ili savršeni kremasti puder, BB i CC kreme nude inovativnu i praktičnu alternativu.

najbolje vrste pudera
BB i CC kreme predstavljaju inovativne vrste pudera koje kombiniraju njegu kože s laganim prekrivanjem i korekcijom boje, pružajući prirodan i zdrav izgled lica.

Vrste pudera: Izbor savršenog pudera za vaše lice

Kroz ovaj pregled koje sve vrste pudera postoje, jasno je da postoji širok spektar opcija koje mogu zadovoljiti specifične potrebe i preferencije svakog pojedinca. Od tekućih i kremastih pudera, preko pudera u prahu i pudera u kamenu, do inovativnih BB i CC krema, svaka vrsta pudera nudi jedinstvene prednosti, no neke karakteristike treba i izbjegavati. Bilo da tražite proizvod za svakodnevnu upotrebu, dugotrajan efekt, ili nešto što će nahraniti i zaštititi vašu kožu, među ovim vrstama pudera sigurno ćete pronaći savršen izbor za svoj tip kože i željeni izgled.