Ulje ružmarina

ruzmarin

Eterično ulje ružmarina predstavlja veliku pomoć za mnoge probleme. Predstavlja nezamjenjivu biljku koja je kao začin dragocjena, a smatra se i jednim od najpopularnijih eteričnih ulja koje je cijenjeno od davnina zbog svoje blagodati.

Ružmarin je odličan prirodni lijek za vraćanje bistrog uma i spokoja, a ulje ružmarina poboljšava intelektualne sposobnosti, pozitivno utječe na pamćenje i olakšava usvajanje novih podataka.

Može poboljšati stanje kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, a najjednostavnije se koristi na način da se nanese na sljepoočnice ili da ga se udiše iz bočica.

Ružmarin pomaže riješiti sljedeća stanja:

  • tjeskobu
  • lošu cirkulaciju
  • bolove
  • prehladu
  • prhut
  • ćelavost
  • stres
  • slabo pamćenje
  • imunitet
  • alergije

Mirisne molekule ružmarina mogu smanjiti razinu hormona stresa, a potrebno ga je samo dodati u mirisnu svjetiljku i ubrzo nakon toga će se osjetiti opuštanje i olakšanje.

Uspješno poboljšava cirkulaciju zbog čega se preporučuje osobama koje imaju problema s grčevima u mišićima ili koje imaju hladna stopala i ruke, a potrebno je samo masirati problematična područja uz pomoć ružmarinovog ulja koje se pomiješa s baznim uljem.

Ima snažno analgetsko djelovanje zbog čega pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima te pomaže kod glavobolje. Potrebno ga je samo nanijeti na sljepoočnice tako da se prije pomiješa s baznim uljem kokosa ili masline, a ako se osoba želi riješiti glavobolje potrebno ga je utrljati u dlanove i prekriti nos i usta na nekoliko minuta.

S obzirom da je ulje ružmarina bogato protugljivičnim i antibakterijskim djelovanjem poticajno djeluje na imunitet što je odlično u sezoni prehlada i gripa. Ako osoba želi ojačati imunitet savjetuje se limfna masaža koja je najdjelotvornija.

Limfnom masažom će se i podići detoksikacijska funkcija samog organizma, a masažu je potrebno započeti od dlanova prema limfnim čvorovima koji se nalaze pod pazusima.

S obzirom da eterično ulje ružmarina ima antimikrobna svojstva, ujedno ubija loše bakterije koje su glavni uzročnici kvarenja zubi i bolesti desni, a pomaže i kod lošeg zadaha.

Odlično je kod infekcija jer samo nekoliko kapi ulja ružmarina mogu ublažiti otežano disanje, začepljen nos i kašalj, a potrebno ih je nanijeti na grlo ili grudi. Može se dodati i u vodu za inhalaciju, a s obzirom da ima antiseptička svojstva pomoći će i kod infekcija dišnog sustava.

Eterično ulje ružmarina

Kada su u pitanju eterična ulja i nanošenje, najbolje ih je prvo pomiješati s baznim uljem, uz čiju pomoć ćete ih razrijediti i ublažiti, a zbog čega neće doći do iritacija na osjetljivoj koži. Među najpopularnija bazna ulja ubrajaju se jojobino, ricinusovo, bademovo i kokosovo ulje.

Kao i ostala eterična ulja tako i ružmarinovo sadrži nekoliko kemotipova o kojima ovisi djelovanje. Tako se kemotip cineol savjetuje za sve koji imaju problema s cirkulacijom.

Kemotip kamfor je poznat po analgetskom djelovanju te se smatra jednim od najbolji sredstava protiv bolova.

Kemotip verbenon je jedini koji se može oralno konzumirati, a najviše se primjenjuje u kozmetičke svrhe. Pomaže kod bržeg rasta kose, uklanjanja strija i prhuti.

Okrenite se prirodnim metodama liječenja uz čiju pomoć ćete se uskoro bolje osjećati i biti zadovoljniji izgledom.
Autor: A.Z., Foto: Fotografiche/Shutterstock