Pravilno izvođenje sklekova

pravilni sklekovi

Kako biste ojačati  prsne mišiće, ramena i tricepse morate izvoditi vježbe kojima se borite protiv gravitacije, odnosno vježbe kojima odgurujete svoje tijelo od poda ili nekog objekta. Ako ruke stavite bliže od širine ramena, pogodit ćete tricepse  bez obzira koju vrstu skleka radili.

Ako želite raditi na vašim na tricepsima, prstima oblikujte trokut  tako da  se kažiprsti se međusobno dodiruju, kao i palci, a laktove držite blizu rebara tijekom cijele vježbe.. Slično tome, ako raširite ruke više od od širine ramena, to će više opteretiti ramena. Ako radite na višoj površini, bit će vam sve teže i više ćete se koncentrirati na ramena.

Većina vas  je vjerojatno vidjela kako izgledaju klasični sklekovi. Sljedeće objašnjenje je za one kojima je vježba nova, za one koji imaju teškoće u izvođenju, a ne biste vjerovali, takovih je jako puno, i za one koje bi možda trebali popraviti  formu, bili toga svjesni ili ne. Maksimalnu korist za snagu i mišiće imat ćete ako ste u odličnoj formi i to vrijedi za sve.

Klasični sklekovi

Najprije legnite na trbuh, ruke neka vam budu ispod ramena, a noge skupite. Odgurnite se lagano od poda. Bitno je da tijekom cijelog pokreta tijelo bude u ravnoj liniji. Od vrata do pete, sve treba biti ravno. Vodite računa o tome da vam zdjelica ne propada o pod, isto tako, niti da vam  stražnjica strši u zrak. Ako vam je forma slaba znači  da vam je slab trup.

Središnji dio tijela mora biti  čvrst i stegnut. Savršeni sklek ste napravili ako ste prsima dotaknuli pod.

Ako  mislite da još niste spremni za klasični sklek, krenite raditi tako da ruke postavite na podignutu površinu, poput ormarića stola, naslona dvosjeda ili kauča, ili  jednostavno na zid. Bit će vam lakše ako je površina viša.  Smatramo da je ovo  bolja metoda za usavršavanje klasičnog kleka nego da samo spustite koljena na pod i radite sklekove, jer na ovaj način  razvijate važnu snagu trupa.

Autor: S. G., Foto: Alan Poulson Photography/Shutterstock