Vlakna za mršavljenje

vlakna za mršavljenje

Za zdravu prehranu neophodna su dijetalna vlakna koja pružaju mnoge zdravstvene prednosti poput sprječavanja zatvora, pomoć u održavanju tjelesne težine, smanjenja rizika od bolesti srca i dijabetesa. Saznajte koja su vlakna najbolja za mršavljenje.

Dijetalna vlakna obuhvaćaju sve dijelove biljne hrane koje ljudsko tijelo ne može apsorbirati. Za razliku od ostalih sastavnica hrane poput ugljikohidrata, masti i proteina vlakna se ne probavljaju u ljudskom tijelu. Umjesto toga vlakna prolaze skoro netaknuto kroz cijeli probavni sustav.

Topiva i netopiva vlakna

Postoje topiva i netopiva vlakna u prehrani. Topiva vlakna se otapaju u vodi kako bi se dobila konzistencija nalik gelu što pomaže kod smanjenja razine glukoze i kolesterola u krvi. Topiva vlakna se mogu pronaći u grašku, jabukama, ječmu, zobi, grahu i agrumima.

Netopiva vlakna potiču kretanje materijala kroz probavni sustav i povećavaju stolicu što je od velike koristi svima koji se bore sa zatvorom. Netopiva vlakna se mogu pronaći u pšeničnim mekinjama, grahu, cvjetači, krumpiru, pšeničnom brašnu, orasima, povrću i zelenom grahu.

Biljna hrana

Biljna hrana poput graha i zobenih pahuljica sadrže netopiva i topiva vlakna. Količina vlakana u hrani varira zbog čega se preporučuje jesti raznoliku hranu bogatu vlaknima.

Dijete s visokim udjelom vlakana imaju brojne prednosti, a neke od njih uključuju pomoć u održavanju zdravlja crijeva, u kontroli razine šećera u krvi, normaliziranja stolice, snižavanja kolesterola u krvi i postizanju zdrave težine. Što je još jedan razlog zašto u vlakna dobra za mršavljenje.

Dijeta s vlaknima

Dijetom s visokim udjelom vlakana se smanjuje rizik od bolesti probavnog trakta i razvoja hemeroida. Kod dijabetičara topiva vlakna usporavaju apsorpciju šećera te poboljšavaju razinu šećera u krvi. Prehrana koja uključuje netopiva vlakna smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Dijetalnim vlaknima se povećava omekšava stolica i povećava učestalost stolice zbog čega se smanjuju šanse za zatvor. Vlakna pomažu i kod proljeva jer upijaju vodu, a topiva vlakna koja se nalaze u zobi, grahu, mekinjama i lanenom sjemenu pomažu smanjiti ukupne razine kolesterola u krvi.

Visoka koncentracija vlakana

Kako bi se bilo što moglo učiniti važno je znati koje su namirnice bogate vlaknima. Potrebno je više vremena za žvakanje prilikom konzumiranja namirnica s visokom koncentracijom vlakana, a to tijelu daje dovoljno vremena kako bi registriralo da više nije gladno.

Muškarac do 50 godina na dan treba pojesti 38 grama vlakana, a nakon 51 godine 30 grama vlakana. Žene do 50 godina na dan trebaju pojesti 25 grama vlakana, a starije od 51 godine trebaju pojesti 21 gram vlakana.

Autor: A.Z., Foto: Sebastian Duda/Shutterstock