Leptin dijeta

mjerenje struka

Leptin dijeta potiče osjetljivost tijela na hormon leptin. Da biste imali vitko tijelo i zdravo smršavjeli pridržavajte se pet pravila leptin dijete koji se tiču toga kada konzumirati hranu i što točno u određeno doba dana jesti. Provodeći leptin dijetu, smršavjet ćete brzo i zdravo, bez jo jo efekta.

Za početak važno je znati što je točno leptin i koja je njegova funkcija. Leptin je hormon koji pomaže u reguliranju tjelesne težine i regulaciji metabolizma, a kojeg stvaraju masne stanice koje se nalaze u tijelu. Leptin komunicira direktno s mozgom, a kroz tijelo putuje putem krvotoka. Zadužen je za niz tjelesnih aktivnosti poput razine tjelesne energije i apetita. Kada osoba ima veliku potrebu za hranom vrlo lako je moguće da joj se to događa upravo zbog poremećaja razine leptina.

Koliko osoba ima masnoća u tijelu mozak prima putem leptina, a ako se razina masnoća poveća, povećat će se i razina leptina. Leptin je hormon koji daje osjećaj sitosti i smanjuje osjećaj gladi, a ako se unosi previše masnoća u organizam, razina leptina će se povećati i mozak će primiti poruku da osoba više nije gladna.

Kako bi tijelo postalo osjetljivo na leptin postoje pet jednostavnih pravila kojih se treba pridržavati za vrijeme leptin dijete.

Prvo pravilo je da se večerati mora barem tri sata prije odlaska u krevet, a između doručka i večere mora biti razmak od 11 sati.

Drugo pravilo je jesti tri obroka na dan, a između svakog obroka mora proći minimalno 5 sati te se trebaju izbjegavati međuobroci.

Treće pravilo je ne jesti velike obroke te jesti zdravo. Obavezno se treba prestati jesti prije nego osoba osjeti sitost jer je mozgu potrebno 10 minuta kako bi zaključio da je osoba sita.

Četvrto pravilo je da doručak mora biti pun proteina.

Peto pravilo je da je potrebno smanjiti unos ugljikohidrata. Ne smije ih se prestati jesti u cijelosti, ali se ne smije pretjerivati ugljikohidratima za vrijeme ručka kako osobi ne bi nedostajao međuobrok.

Leptin dijeta je odlična za osobe koje vole više pojesti i koje su pretile, jer su te osobe najčešće otporne na hormon leptin koji obavještava mozak da je tijelu dovoljno hrane i koji se oslobađa iz masnih stanica.

Prije nego što se uskladi razina leptina u tijelu, ako ste navikli puno pojesti, prvi tjedan dijete će joj biti malo teže, jer ćete u jednom obroku morati pojesti manju količinu hrane, a i morat ćete izbaciti sve međuobroke. Za vrijeme leptin dijete osoba ne smije jesti ništa između obroka i mora se pridržavati rasporeda dijete.

Autor: A.Z., Foto: BigLike Images/Shutterstock