Sirtfood dijeta

mjerenje tijela

Postoje razne vrste dijeta, a u većini njih osoba se mora odreći raznih vrsta jela i napitaka. No u sirtfood dijete nije tako! Sirtfood dijeta čak potiče konzumaciju crne kave, čokolade i crvenog vina.

Sirtfood dijetu su testirali i osmislili nutricionisti Glen Matten i Aidan Goggins, a sve detalje o takvom režimu prehrane su napisali u svojoj knjizi pod nazivom Sirtfood Diet – The revolutionary plan for health and weight loss.

Ova vrsta dijete se bazira na konzumaciji hrane koja potiče nastajanje skupine enzima koji se nazivaju sirtuin. Sirtuin enzimi ubrzavaju sagorijevanje kalorija, drže metabolizam pod kontrolom, štite stanice tijela i reguliraju razne upalne procese u tijelu.

Od pića sirtuin aktiviraju matcha čaj te običan zeleni čaj, crveno vino, zeleni čaj i nezaslađena crna kava. Od začina sirtuin aktiviraju ljekovita kurkuma i peršin.

Što se povrća i voća tiče sirtuin aktiviraju jabuka, datulja, kelj, rikola, citrusi, borovnica, celer, crveni luk i crvena cikorija. Druge namirnice koje aktiviraju sirtuin su orasi, heljda, kozice, tamna čokolada, maslinovo ulje i losos.

Dijeta se provodi po tjednom rasporedu, a bazira se na restriktivnom unosu kalorija. U prva tri dana se u organizam unosi 1000 kalorija na dan, a konzumiraju se 1 obrok napravljen od spomenutih namirnica i 3 smoothieja. Ovo je režim prehrane zbog čega se ne smatra dijetom za nezdravi gubitak kilograma.

Od četvrtog do sedmog dana u organizam se unosi 1500 kalorija u danu, a konzumiraju se dva obroka napravljena od namirnica s popisa dozvoljene hrane i 2 smoothieja.

Ova dijeta je testirana na osobama koje su se uz sirtfood dijetu bavile i svakodnevnom tjelovježbom. Svaka od tih osoba je u 7 dana izgubila oko 3 kilograma.

Nutricionisti nalažu kako ovo nije dijeta nego režim prehrane, jer je drastična dijeta nezdrav način gubitka kilograma. Cilj ove vrste prehrane je osnažiti imunosni sustav i metabolizam, ali i poboljšati opće zdravstveno stanje. Važno je svakodnevno i vježbati kako bi se izgubili suvišni kilogrami.

Svi koji žele smršaviti ne moraju svakodnevno pratiti određenu dijetu, već mogu i sami eksperimentirati hraneći se samo zdravom prehranom.

Uz zdravu prehranu potrebno je i svakodnevno vježbati, a u vježbanje se savjetuje uključiti i trčanje kako bi se otopio višak masnih naslaga na tijelu.

Autor: A.Z., Foto: Ermolaev Alexander/Shutterstock