Žganci s mlijekom

palenta

Jeste li kao dijete voljeli jesti žgance? Koliko vas je puta ujutro čekao doručak s prepoznatljivim mirisom žganaca prelivenih ponekad samo mlijekom, a ponekad obogaćen vrhnjem i jogurtom? Žganci se mogu jesti u bilo koje doba dana, a sve ovisi o tome sa čim ih jedete.

Čvrsti žganci u umaku od mesa sigurno nisu obrok koji ćete doručkovati dok su oni preliveni bijelim umakom od mlijeka, jogurta ili sira najbolji način za početak novog radna dana jer pružaju dovoljno energije. Čvrstu palentu ćete posluživati za vrijeme ručka, a možete ju jesti i drugi dan.

Žganci su postali nezaobilazno jelo u brojnim obiteljima, a sve je počelo velikim otkrićem novog kontinenta iz kojeg je u Europu stigao kukuruz. Danas je teško zamisliti jela bez spomenute namirnice od koje se rade razne vrste kruha.

Postoji nekoliko naziva za žgnace, pa će tako nekima biti poznatiji pod imenom palenta, a nekima pura. Naziv ovisi o mjestu u kojem se sprema, pa tako kod nas postoji preko nekoliko naziva. Kako postoje razna imena tako su prisutni i brojni recepti u kojima će uživati mnogi. Nekima je draža rjeđa palenta dok ju neki više vole jesti narezanu poput šnite kruha ili kolača.

Žganci s mlijekom su prepoznatljivi znak za doručak u kojem su uživale brojne generacije, a tradicija se nastavlja i dalje. Kukuruz je važna namirnica jer u sebi sadrži potrebnu količinu škroba koja daje energiju te bjelančevine kojih možda nema puno, ali u kombinaciji s drugim jelima daju dobitnu kombinaciju.

Sastojci za žgance s mlijekom su:

  • maslac
  • žganci
  • sol
  • voda

Količinu određujete sami zbog toga što neki vole rjeđu smjesu dok je nekima draža gušća. Važno je da količina vode koju stavljate u posudu bude veća od količine kukuruzne krupice. Mnogi će preporučiti omjer 3:1. U vodu se dodaju maslac i sol te se pusti na laganoj vatri dok ne prokuha.

Nakon što je voda postignula određenu temperaturu dodaje se palenta ili žganci i miješa cijelo vrijeme kako ne bi nastale grudice. Dobiveno jelo poslužite preliveno mlijekom: Dobar tek!

Foto: margouillat photo/Shutterstock