Domaći piling za lice

piling za lice

Pravilna njega kože ne podrazumijeva samo redovito čišćenje lica i nanošenje odgovarajućih proizvoda, nego i piling kože, čija je glavna zadaća uklanjanje površinske prljavštine. Slijedi domaći piling za lice koji će omogućiti regeneraciju kože.

Piling kože lica

Piling kože je neizostavni dio tretmana za njegu bilo da se radi kod kuće ili u kozmetičkim salonima. Zahvaljujući tretmanu pomoću kojeg se uklanjaju odumrle stanice, dolazi do smanjivanja pigmentacije i pomlađivanja kože, ublažavanja ožiljaka i bora te odčepljivanje pora.

Postoje dvije vrste pilinga kao što su mehanički i kemijski piling. Mehanički podrazumijeva tretman obogaćen mikrozrncima koji uklanjaju mrtve stanice s kože. Kemijski piling uključuje primjenu kemijskih pripravaka u određenim dozama, koji uzrokuju odumiranje kože.

Piling tijela je dovoljno napraviti jednom nakon tuširanja i paziti da ne budete previše grubi prema svojoj koži. Prvo ćete očistiti kožu te potom kružnim pokretima izmasirati područje na licu pazeći da se ne približite previše području oko očiju. Zahvaljujući tretmanu za ljepotu i zdravlje kože, potaknut ćete mikrocirkulaciju limfe i krvnih žila.

Koliko ćete ga često raditi ovisi o vrsti kože. Ako imate suhu kožu, najbolje ga je napraviti jednom tjedno ili svaka dva tjedna ako se radi o osjetljivom tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu, savjetuje se da tretman radite tri puta tjedno.

Prirodni piling za lice

Ako nemate vremena ili jednostavne ne želite odlaziti u kozmetičke salone na tretmane, možete pokušati sami napraviti smjesu za domaći piling za lice. Kako bi dobili najbolju moguću smjesu potrebno je odabrati abrazivne čestice pomoću kojih ćete se osloboditi mrtvih stanica kože. To može biti morska ili jodirana sol, bijeli ili smeđi šećer.

Nakon što ste odabrali abrazivne čestice, vrijeme je da pronađete odgovarajuće ulje koje će pomoći ovlažiti kožu. Možete birati između nekoliko vrsta kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje, bademovo ulje i ulje avokada.

Ne zaboravite i na voće koje isto tako treba dodati smjesi. Budući da voće ne može dugo stajati, takvu smjesu treba držati u hladnjaku najduže dva tjedna. Odabir voća će ovisiti o tome imate li osjetljivu kožu (krastavci), suhu kožu (jagoda i kivi) i masnu kožu(ananas).

Kada ste prikupili sve sastojke dobro ih promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pazite da ne stavite previše voća kako ne bi razrijedili pastu.

Svaki će tretman biti prilagođen tipu kože. Prirodni piling za normalnu kožu možete napraviti uz pomoć ananasa, kokosovog ulja i soli.

Domaća smjesa za uklanjanje mrtvih stanica ako se radi o masnoj koži sastojat će se od ananasa, suncokretovog ulja i bijelog šećera.

Tretman za osjetljivu kožu podrazumijeva namirnice poput krastavca, ulja avokada i smeđeg šećera.

Piling za lice od jabuke i bademovog ulja

S jabuke i rajčice uklonite kožicu te u blenderu usitnite pola rajčice i pola jabuke. Dodajte 2 male žlice bademovog ulja i 4 male žlice mlijeka te miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Nanesite ju na lice i držite 30 minuta.

Piling za lice od banane

Izgnječite bananu i pomiješajte je s jednom velikom žlicom šećera dodajte i malo ulja. Banana je odlična protiv bora i za rješavanje štetnih tvari.

Domaći piling od šećera i kokosovog ulja

Pomiješajte jednu žlicu limunovog soka, malo kokosovog ulja i jednu žlicu šećera. Nastavite miješati sve dok ne dobijete jednoličnu pastu koju ćete potom nanijeti na lice.

Domaća smjesa za piling od maslinovog ulja i morske soli

Želite li regenerirati kožu dovoljno je pomiješati malo morske soli i maslinovog ulja. Miješajte sve dok ne dobijete odgovarajuću smjesu, a ako želite stavite i voće po izboru.

Pružite svojoj koži samo najbolje uz provjerene i zdrave namirnice. Napravite popis sastojaka koji odgovaraju vašem tipu kože i pomognite boljem zdravlju kože.

Autor: S.Š.., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock