Uloga roditelja u školi

uloga roditelja u školi

Roditelji prolaze kroz nekoliko zanimljivih ali i stresnih perioda u životu, bilo da se radi o usklađivanju ritma s tek rođenom bebom ili privikavanju djeteta na školu i nove obaveze. Dolaskom vremena kada dijete krene u školu sve je važnije znati koja je uloga roditelja u školi.

Kada se govori o periodu kada dijete kreće u školu, u početku se misli samo na proces prilagodbe djeteta i koliko mu vremena treba da shvati kako su sada pred njim nove obaveze koje treba izvršavati i koliko je važno da već na početku ima radne navike.

Ali nisu djeca jedina koja prolaze kroz stresni period kada se treba učiti na nove situacije u životu. Ne treba zaboraviti na njihove roditelje koji zajedno s njima prolaze promjenu i poput djeteta se moraju prilagoditi novom periodu u životu, kada više nije važna samo igra nego i učenje.

Treba proći neko vrijeme kako bi se djeca i roditelji naviknuli na nove izazove, a u tom je periodu potrebno zadržati strpljenje i dobru volju kako bi pomogli djeci da se što prije uhodaju i što prije usvoje nove navike.

Uloga roditelja u školi je i više nego važna jer će o njima najviše ovisiti kako će dijete prihvatiti nove obaveze, među kojima su pisanje zadaće, slušanje na nastavi te usvajanje svega što im učitelj ili učiteljica govore.

Roditelji bi djeci svaki dan nakon škole barem na početku postavljati pozitivna pitanja s kojima će u djeci potaknuti samo lijepe misli: “Što ti se danas lijepo dogodilo u školi?

S dobro odabranim pitanjima u djetetu ćete potaknuti samo pozitivnu energiju i kako je škola lijepo mjesto kojem se treba veseliti, a ne svaki dan odlaziti tužan ili plačući.

Važno je objasniti djetetu koliko je škola korisna za njega i da isto tako može biti zabavna. Nakon što ste ga motivirali da odlazi s osmijehom, potrebno je pronaći odgovarajući način kako ćete dijete potaknuti da piše zadaće.

Zadaća mora biti prikazana kao nešto dobro zbog čega će mu lakše biti na nastavi. Roditelji bi trebali pomoći djetetu na početku s pisanjem zadaća. Strpljenje i osmijeh u tom su trenutku najvažniji jer dijete ne smije taj dio doživjeti kao pritisak. Rezultat na kraju je da će s vremenom biti lakše kako roditeljima tako i djeci.

Autor: S.Š., Foto: Marin/Shutterstock