Liječenje bolesti ljekovitim biljem

ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljem najstarija je inačica moderne medicine i prvotna sirovina naših primitivnih predaka. Razni su narodi radili pripravke na bazi raznih trava i biljaka kojima su liječili tegobe i bolesti naroda. Svaki narod ima svoju  tradiciju u korištenju hranjivih i ljekovitih svojstava biljaka jer su ljudi od davnina tražili u prirodi lijekove za bolesti i tegobe.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine, a čak se i danas ova vrsta liječenja koristi kao najvažniji način liječenja.

Velika većina suvremenih lijekova zapravo potječe od ljekovitih biljaka. U svijetu se koristi oko 20.000 ljekovitih biljaka, a za pripremu suvremenih lijekova koristi se više od 200 vrsta ljekovitog bilja. Djelovanja mnogih biljaka znanstveno su potvrđena raznim ispitivanjima.

Ljekovite se biljke sakupljaju sa nezagađenih zemljišta udaljenih od prometnica, smetlišta, tvornica ili industrijskih zona. Nakon toga se bilje čisti, priprema za sušenje, i na kraju suši.

Fitoterapija je naziv liječanja ljekovitim biljem. S obzirom da je popriličan broj ljekovitog bilja otrovan, pogrešna upotreba ljekovitih biljaka može izazvati neželjene posljedice, a korištenjem ljekovitog bilja uspješno se mogu liječiti gotovo svi zdravstveni problemi.

Ljekovite se biljke mogu podijeliti prema načinu djelovanja na biljke koje djeluju na rad srca i krvotoka, na živčani sustav, za ublažavanje bolova, za reguliranje probavnog sustava, iskašljavanje te za zaraštavanje rana. Te biljke uglavnom djeluju antialergijski, antidepresivno, opuštajuće, regenerirajuće te jačaju imunitet. Ljekovito bilje možemo konzumirati kao sirup ili sok, čaj ili čajna mješavina, tinkture ili prašak, te naravno, postoje i kreme od ljekovitog bilja.

Svi mi prilikom liječena biramo lijek za koji smatramo da će nam najviše pomoći, a u službenu bi medicinu svakako trebalo uvrstiti i ljekovite tvari iz prirode jer bi taj spoj različitih metoda liječenja doveo do zapanjujućih rezultata.. Liječenje ljekovitim biljem najstariji je poznati oblik medicine, avelika većina namirnica koje unosimo u organizam čini veliku štetu našem zdravlju, što vraća modernog čovjeka prirodnom liječenju. Zbog ljekovitih svojstava biljke nemaju samo ljekovito djelovanje, već dovode u ravnotežu cijeli organizam.

Foto: Noraluca013/Shutterstock