Trikovi za uređenje doma

uređenje doma

U današnje vrijeme svi teže modernijem izgledu kuće i stana, no često to nije svima moguće ostvariti i priuštiti si. Većina je naslijedila kuće od roditelja, ili su u iznajmljenim stanovima. Da biste imali luksuzni i moderni stan ne morate dizati kredit u banci niti se na druge načine zaduživati. Malo luksuza možete unijeti u svoj stan s nekoliko trikova za uređenje doma.

Klasično uređenje doma

Ako kupujete namještaj, kupujte klasične komade koji nisu preskupi, ali koji su kvalitetni i čistih linija. Kombinirajte namještaj da se slaže s cijelim stanom i da povezuje prostorije. Ako je vaš namještaj naslijeđen, možete ga pobojati i time dobiti ljepši izgled. Starinski namještaj pobojajte u tamnije boje i djelovat će skupocjeno. Dobro ga ispolirajte da se sjaji. Boju kombinirajte u skladu s bojom poda. Kauč i fotelje ako kupujete birajte od kvalitetnog materijala, a ako imate stari kauč uvijek ga možete pretapecirati ili prekriti nekim finim prekrivačem te mu tako dati novi izgled. Uz par ukrasnih jastučića prostorija će već dobiti potpuno nov izgled.

Pametan izbor boja

Boje kombinirajte pametno. Izbjegavajte previše kombinacije boja i usmjerite se na pastelne nijanse s nekom žarkom bojom koja se ističe ili tamne boje razbijte nekim svijetlim nijansama.

Manje je više

Uređenje doma
Foto: Pixabay

Nikako ne pretrpavajte niti jednu prostoriju. Ako vam manjka prostora zapamtite da je dobra organizacija ključna. Stvari koje ne trebate bacite i dobro sortirajte što vam treba sada, a što kasnije. Ako imate tavan ili podrum odložite stvari tamo. Ormare birajte veće s policama umjesto mnogo manjih. Nabavite ukrasne kutije koje možete staviti na ormare. Neka prostor bude prohodan i povezan.

Zrcala

Male prostorije zrcala čine većima, ali jednako tako prostoru daju luksuzan izgled. Ako nemate ukrasno zrcalo u stanu, nabavite ga. Čak i zrcalo na ulazu u kuću može biti ukras umjesto klasične funkcionalne svrhe. Obično zrcalo možete sami pretvoriti u umjetničko djelo dodajući mu neki neobični okvir.

Cvijeće, svijeće i slike

Kada je većina doma uređena, još vam preostaje na prazne površine staviti vaze s cvijećem, obiteljske slike i svijeće. Okviri slika neka budu svi u istoj boji, a izbor boje uskladite s bojama koje prevladavaju u stanu. Ako želite slike na zidovima možete ih i naslikati sami. Dovoljan je jeftin okvir i maštovita slika.

Ovako vaš stan može doživjeti preporod uz malo novaca i mašte te uz vaš trud i rad. Očajavanjem zbog situacije u kojoj se nalazite nećete ništa postići, radije se okrenite mašti i učinite nešto od onoga što imate. Zapamtite da dom ne čine skupe i luksuzne stvari već vaša ljubav prema domu i ugodan osjećaj koji vi imate u njemu.

Autor: J.S., Foto: Marko Poplasen/Shutterstock