Kako biti uredan

kako biti uredan

Tko ne voli živjeti u čistom i urednom domu? A kako bi vam dom bio uvijek uredan i čist, donosimo vam nekoliko savjeta, kojim ćete urednost održati na što jednostavniji način. Za početak je važno imati dobar plan, kojeg se samo treba pridržavati kako bi dom bio čist i uredan.

Koraci koje trebate slijediti su veliko pospremanje, redovito održavanje čistoće i sprečavanje ponovnog nagomilavanja stvari. Najbolje bi bilo da si za početak u bilježnicu zapisujete sve čega se trebate pridržavati, kako bi vam dom bio u svakom trenutku čist.

Podijelite plan na dva djela, jedan u koji ćete pisati što sve uključuje veće pospremanje, a u drugu što sve uključuju svakodnevno pospremanje, te odlučite hoćete li sve sami obavljati, ili će vam u tome pomoći i neki članovi obitelji, pa ćete spremanje rasporediti na taj način.

Veliko pospremanje rasporedite u nekoliko faza, koje se trebaju slijediti jedna za drugom kako bi bilo učinka i kako bi čistoća bila vidljiva.

Važno je da između faza pospremanja ne prođe previše vremena, kako se ne bi trebali vratiti ponovno na prethodnu prostoriju, prije nego prijeđete na pospremanje druge prostorije.

Bacite sve što niste koristili zadnjih godinu dana, jer vjerojatno više niti nećete, a ono što jeste posložite na mjesto koje vam je najpristupačnije.

Redovito održavajte red, te na to predviđeno mjesto vraćajte i pospremajte stvari, kako ne bi stvarali nepotreban i dodatan nered, koji će vam samo zadati nepotreban posao.

Kako bi si olakšali najbolje bi bilo da napravite tablicu svakodnevnog pospremanja, koja će uključivati podjelu poslova po članovima kućanstva.

Vaša djeca najbolje uče iz vašeg primjera, pa se potrudite pokazati im na vrijeme kako se to radi, kako kasnije ne bi bilo problema.

Kupujte mudro i s razmišljanjem! Nemojte si nepotrebno nagomilavati nepotrebne stvari u dom, te time stvarati nered zbog kojeg ćete biti frustrirani, jer nećete znati kamo sa svim tim stvarima.

Ako ne želite biti poznati kao sakupljači stvari koje vam više ne trebaju, vrijeme je da razmislite kako da si što bolje organizirate životni prostor te kako da se u njemu što lakše snalazite. Izbacite višak i okrenite se onome što je važno.

Autor: A.Z., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock