Organizacija prostora u stanu

spremisni prostor

S vremenom nam se svima nagomilaju stvari s kojima ne znamo kud bismo. Guramo sve u kuhinjske ormariće, u ormare spavaćih soba, no postoji mnogo mjesta i u glavnim prostorijama kuće gdje možete uredno skladištiti stvari.

Ako se skladišni prostor dobro isplanira, osim što će biti praktičan, biti će prostran i lijep. Dobra organizacija u kuhinji je bitna i da bi se zadovoljile sve potrebe potrebno je voditi računa o više faktora.

Ugradbene kuhinje su još uvijek najpraktičnije jer u njih stane najviše stvari u najmanje prostora. Seoske kuhinje sa samostojećim elementima imaju puno manje prostora za spremanje stvari.

Kod organizacije kuhinje prvo razmislite o spremišnim potrebama. Razmislite gdje vam trebaju stajati posude za kuhanje, hrana, kućanski aparati. Trebali bi svakako biti blizu mjesta za kuhanje i pripremu hrane.

Pribor za jelo, porculan i staklenke možda ne moraju biti u kuhinji. Možda će se za njih naći u blagovaoni bolje mjesto. Stolnjaci, sredstva za čišćenje, ubrusi i slično isto ne moraju stajati u kuhinji. Prostor u kuhinjskim ormarićima nastojte iskoristiti što bolje. Ako imate mjesta za dodatne police, stavite ih, dobro će vam doći. na unutarnji dio kuhinjskih elemenata možete objesiti male kukice na koje ćete staviti krpe, vrećice i sl.

U dnevnom boravku morate imati mjesta za knjige, CD-e, DVD-e, igrice i slično. Kod spremanja stvari u boravku, izgled je jednako bitan kao i funkcionalnost. Zidna i ostala udubljenja mogu se iskoristiti za ugradbeno pokućstvo. Kada planirate spremišni prostor u dnevnom boravku pripazite da radni prostor bude usklađen s točkama izvora energije.

U hodniku možete staviti puno kukica i nogara za odlaganje stvari ili napraviti ugradbene ormare, koji će bolje skladištiti stvari nego stojeći. Ako želite napraviti zatvoreni prostor, možete posuditi podnog prostora sa trijema ili hodnika.

Košare na izvlačenje su doista praktično i pristupačnije rješenje od klasičnih polica na donjim kuhinjskim elementima. Uz različite zanimljive motive koji se danas u trgovinama nude, doista možete napraviti praktična i originalna rješenja.

Autor: S. G., Foto: Losevsky Pavel/Shutterstock