Tri čarobne riječi

Darovanje cvijeća, Foto: photomak/Shutterstock

Svakidašnji život donosi često situacije koje se ne mogu predvidjeti savjetima za dobro ponašanje, ali kad bi se ljudi barem donekle držali općih pravila dobrog ponašanja – međusobni život bio bi mnogo ugodniji. Molim, hvala, oprosti – tri su čarobne riječi koje treba naučiti. Te riječi, uz ljubazan smiješak, nisu izraz poniznosti, nego uljudno izražena želja ili zahvalnost.

Smiješak je često sunce za žalosne. Ali smiješak, ako je namješten, skriva u sebi opasnosti. Smiješak koji osvaja mora doći iz srca. To često nije lako, ali treba nastojati. Stari Kinezi su znali govoriti: “Tko se ne zna smiješiti, neka ne otvara dućan.”

Normalan način ponašanja uči se još u djetinjstvu, a tu naravno stupaju sami roditelji koji na sebe trebaju preuzeti odgovornost kako bi svoje dijete pripremili na svijet i na pravila koja vrijede već duži niz godina.

Problem je što mnogi najosnovnije načine ponašanja ne usvoje onda kada bi trebali, a kasnije je naučna fantastika očekivati od nekoga da promijeni svoje dosadašnje mišljenje, odnosno način ponašanja.

Pokušajte se ne ograničavati mišljenjima drugih ljudi, budite svoji i ne ustručavajte se izreći te čuvene tri riječi bez kojih bi zaista bilo teško zamisliti funkcioniranje civilnog društva bilo gdje u svijetu.

Foto: photomak/Shutterstock