Tirkiz na naušnicama

tirkizni nakit

Tirkiz je plavozeleni neprozirni mineral koji se sastoji od fosfata, bakra i aluminija. Pravi tirkiz je rijedak i klasificira se kao dragi kamen, jer ima nijasnu sličnu ni jednom drugom mineralu. Pošto se sada industrijski mogu proizvesti razne varijacije i sintetički nadomjestci koji izgledaju kao pravi tirkiz, vrijednost mu u posljednje vrijeme pada.

Ali to ne znači da ga manje volimo. Sama riječ tirkiz počala se koristiti oko 16. st i dolazi od starofrancuske riječi za “turski”. Riječ se zadržala nakon što su prve pošiljke tirkiza počele stizati u Europu sa područja Irana.

Tirkizni nakit možemo naći u više nijansi. Iako kad kažemo tirkiz mislimo na intenzivnu plavo zelenu boju, no ne mora uvijek biti tako.

Možemo ga pronaći u nijansama od žućkasto zelenih, plavozelenih, nebesko plavih ili puderasto plavih nijansi. Stoga raspon za odabir je širok i možete ga prilagoditi svom tonu kože.

Tirkizni nakit upečatljiv je sam po sebi i odlično izgleda uz monokromne kombinacije. Naušnice od tirkiza poznat su cijenjeni modni doatak od davnina.

Kako se razvijala obrada metala i plemenitih kovina tako se od njih počeo izrađivati i nakit. Polako je onaj od kože, kosti i školjkica pao u drugi plan, a metalni nakit objeručke prihvaća minerale i drago kamenje, pa tako i tirkiz.

Stoga birate li tirkizne naušnice možete odabrati one jetinijih ili skupljih varijanti. Odlučite li se na ove prve koje su obično načinjene od neke kovine šanse su da nećete na njima imati pravi tirkiz već sintetičku imitaciju, ali to je u redu. Izgledaju odlično i razlika je neprimjetna.

No odlučite li se za skuplju varijantu, moći ćete u zlatarnicama pronaći komade načinjene od plemenitih metala i tirkiza sa kojima se on odlično slaže, kontrastirajući svojom voštanom neprozirnom teksturom sjajnom i glatkom metalu. Isprobajte razne modele i odlučite koje su vam najzanimljivije.

Ovakve naušnice pristaju ženama svih tipova puti. Plavušama sa svijetlom kožom naglasit će nježnost dok će kod brineta i crnki, pogotovo onih sa svijetlim očima stvoriti divne kontraste.

Tirkizne naušnice mogu se nositi oboje i u svečanim prilikama i kao savršen dodatak hobo chicu, posebice ako su vaše oči i kosa tamne i volite nositi zemljane tonove. Sjetimo se samo zlatno tirkiznog nakita Aladinove družice Jasmin.

Ljeto je na pomolu i to je odlična prilika za ponosno pokazivanje svojih tirkiznih naušnica. Preplanula koža, lepršava odjeća, kosa isprepletena solju, sunčane naočale i tirkizno zlatne naušnice savršen su outfit u kojem ste spremne dočekati svaku avanturu koju će sudbina poslati vašim putem.

Autor: L.K., Foto: rockey/Shutterstock