Kako prepoznati pravi tirkiz? 7 trikova stručnjaka

Trikovi kako prepoznati pravi tirkiz

Kako prepoznati pravi tirkiz pitanje je koje mnoge zanima, osobito ljubitelje dragog kamenja i modne dodatke. Otkrit ćemo vam nekoliko korisnih savjeta kako da razlikujete pravi tirkiz od imitacija koje su česte na tržištu. Osim toga, saznat ćete i zašto je tirkiz toliko cijenjen među dragim kamenjem te kako njegova boja i tekstura mogu varirati. Bilo da planirate kupnju nakita za sebe ili kao poklon, važno je znati što kupujete.

Kako prepoznati pravi tirkiz?

Razlikovanje pravog tirkiza od imitacija koje su česte na tržištu može biti izazov, ali postoji nekoliko ključnih znakova na koje možete obratiti pažnju kako prepoznati pravi tirkiz. Prije svega, bitno je razumjeti što je tirkiz.

Tirkiz je plavozeleni neprozirni mineral koji se sastoji od fosfata, bakra i aluminija. Pravi tirkiz je rijedak i klasificira se kao dragi kamen, jer ima nijansu sličnu ni jednom drugom mineralu. Pošto se sada industrijski mogu proizvesti razne varijacije i sintetički nadomjesci koji izgledaju kao pravi tirkiz, vrijednost mu u posljednje vrijeme pada. Ali to ne znači da ga manje volimo.

Sama riječ tirkiz počela se koristiti oko 16. stoljeća i dolazi od starofrancuske riječi za “turski”. Riječ se zadržala nakon što su prve pošiljke tirkiza počele stizati u Europu sa područja Irana.

1. Boja

Boja je jedan od glavnih faktora kojim možemo raspoznati pravi tirkiz od njegovih brojnih imitacija. Pravi tirkiz ima jedinstvenu nijansu plave do zelene koja se može razlikovati ovisno o mjestu gdje je kamen izvađen. Ove nijanse nisu samo lijepa paleta boja, već i priča o mineralnom sastavu kamena. Naime, boje su često s mrljama ili žilama koje su rezultat prisutnosti bakra i željeza. Te karakteristične mrlje i žile ne samo da svakom kamenu daju jedinstveni identitet, već i pomažu u razlikovanju pravog tirkiza od imitacija koje mogu imati previše savršenu, uniformnu boju koja izgleda neprirodno.

Kada govorimo o afričkom tirkizu, važno je napomenuti da iako može dijeliti sličnosti u boji s tradicionalnim tirkizom, često sadrži više zelenih nijansi i manje plavih. Afrički tirkiz nije pravi tirkiz u geološkom smislu, već se radi o vrsti jaspisa koji nalikuje tirkizu i zbog toga se često pogrešno identificira ili prodaje kao ‘tirkiz’. No, i ovaj kamen nosi svoju ljepotu i jedinstvene karakteristike. Prepoznavanje afričkog ‘tirkiza’ od pravog tirkiza može biti izazov, ali pravi tirkiz će obično imati više plavetnilo zbog većeg udjela bakra.

Pri razlikovanju pravog tirkiza od njegovih imitacija, obratite pažnju na fine detalje u boji i teksturi. Ako ste u mogućnosti, istražite podrijetlo kamena i zatražite certifikat koji potvrđuje njegovu autentičnost. U svijetu dragog kamenja, informiranost je ključ za prepoznavanje prave vrijednosti i ljepote.

ako se pitate kako prepoznati pravi tirkiz, na pravom ste mjestu
true or fake? Tražite kamen koji ima prirodne, neujednačene nijanse plavo-zelene s karakterističnim mrljama ili žilama koje su posljedica mineralnih nečistoća, razlikujući ga od imitacija koje često imaju previše jednoličnu boju.

2. Površina

Kada istražujemo kako prepoznati pravi tirkiz, jedan od ključnih elemenata na koje treba obratiti pažnju je površina kamena. Prirodni tirkiz poznat je po svojoj malo poroznoj i nesavršenoj površini, koja može uključivati fine linije, pukotine ili čak male depresije. Ove karakteristike nisu nedostaci, već prirodne osobine koje dodaju autentičnost i jedinstvenost svakom komadu. Ako ste u trgovini ili pregledavate nakit na tržnici, pažljivo promotrite površinu kamena. Ako je površina previše glatka ili izgleda kao da je prelivena voskom, moguće je da se radi o imitaciji. Pravi tirkiz rijetko će imati visok sjaj bez posebnog tretmana, stoga svaki pretjerani sjaj može biti znak upozorenja.

Ako vam se kamen čini previše savršen, s uniformnom bojom i bez ikakvih prirodnih nepravilnosti, vjerojatno je umjetan. Uvijek tražite te male, ali otkrivajuće detalje koji vam mogu pomoći u razlikovanju između pravog dragulja i njegove imitacije.

3. Težina

Jedan od manje poznatih, ali vrlo korisnih načina kako prepoznati pravi tirkiz od imitacija jest usporedba njihove težine. Pravi tirkiz je relativno lak kamen, zbog svoje porozne strukture koja je prirodna za ovaj mineral. S druge strane, imitacije tirkiza, koje mogu biti izrađene od stakla, keramike, plastike ili čak drugih vrsta kamena, obično su teže. Držeći kamen u ruci, možete osjetiti razliku: ako se čini težim nego što biste očekivali za njegovu veličinu, postoji mogućnost da se ne radi o pravom tirkizu. Naravno, ovo nije jedini kriterij koji treba koristiti, ali u kombinaciji s ostalim znakovima može biti vrlo koristan u identifikaciji.

Laganiji kameni obično su visokokvalitetniji, sa manje nečistoća. Ako ste u mogućnosti, usporedite težinu nekoliko komada prije kupnje. Ovo će vam pomoći da razvijete osjećaj za to što je karakteristično za pravi tirkiz i olakšati vam prepoznavanje imitacija.

4. Cijena

Cijena tirkiza može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući njegovu autentičnost, kvalitetu, podrijetlo i veličinu. Pravi, visokokvalitetni tirkiz, osobito onaj koji dolazi iz poznatih rudnika kao što su oni u Arizoni ili Iranu, može biti prilično skup. S druge strane, manje kvalitetni tirkiz ili sintetički nadomjesci mogu se naći po znatno nižim cijenama. Bitno je razumjeti da ako je cijena tirkiza iznenađujuće niska, postoji velika šansa da nije pravi. Međutim, ne trebate nužno misliti da skuplji uvijek znači bolji.

Tirkiz koji je prirodno ekstrahiran i minimalno obrađivan obično će imati višu cijenu zbog svoje autentičnosti i očuvane prirodne ljepote. S druge strane, “stabilizirani” tirkiz, koji je prošao kroz procese poboljšanja boje ili tvrdoće, obično je povoljniji, ali trebao bi biti jasno označen kao takav.

načini kako prepoznati pravi tirkiz
Cijena može biti važan pokazatelj prilikom razlikovanja pravog tirkiza od imitacije; ako je nešto puno jeftinije od očekivanog, postoji velika vjerojatnost da se ne radi o autentičnom kamenu.

5. Provjerite pod svjetlom

Kada želite biti sigurni u autentičnost vašeg tirkiznog nakita, jedan od najjednostavnijih testova je provjera pod svjetlom. Držite svoj tirkizni nakit pod prirodnim dnevnim svjetlom i pažljivo promatrajte boju i teksturu kamena. Pravi tirkiz bi trebao pokazivati nijanse plave i zelene, s mogućim prirodnim mrljama ili žilicama koje proizlaze iz njegovog mineralnog sastava. Ove nepravilnosti su zapravo znak pravosti i jedinstvenosti svakog kamena. Ako primijetite da je kamen previše uniformne boje ili da pod prirodnim svjetlom izgleda previše sjajno i plastično, moguće je da se radi o imitaciji.

Drugi korak u provjeri tirkiznog nakita pod svjetlom je promatranje reakcije kamena na promjenu svjetla. Pomičite nakit izravno pod svjetlo i zatim u sjenku. Pravi tirkiz bi trebao pokazivati blagu promjenu u intenzitetu boje, dok će imitacije često zadržati isti intenzitet boje bez obzira na svjetlosne uvjete. Također, pravi tirkiz može imati i matirani sjaj, za razliku od očitog sjaja koji pokazuju neki sintetički materijali. Ovaj test ne zahtijeva nikakve posebne alate i lako ga je izvesti kod kuće, čineći ga praktičnim i brzim načinom za provjeru autentičnosti vašeg dragocjenog tirkiznog nakita.

6. Termički test

Jedan od zanimljivih načina provjere autentičnosti nakita od tirkiza je tzv. termički test. Iako zvuči kao nešto što bi mogli provesti samo profesionalci, zapravo je prilično jednostavan i možete ga izvesti kod kuće. Princip je jednostavan: pravi tirkiz, kao prirodni mineral, ima sposobnost da duže vrijeme zadrži sobnu temperaturu. Dakle, kada uzmete komad nakita od tirkiza u ruku, trebao bi ostati relativno hladan na dodir nekoliko trenutaka duže nego što bi to bio slučaj s većinom drugih materijala. S druge strane, imitacije tirkiza, koje su često napravljene od plastike ili nekog drugog umjetnog materijala, brže će poprimiti toplinu vaše ruke.

Prije nego što provedete test, ostavite nakit od tirkiza na sobnoj temperaturi i osigurajte da vaše ruke nisu previše tople ili hladne, kako biste dobili točan rezultat. Zatim, nježno, ali čvrsto, držite kamen između prstiju nekoliko minuta. Ako osjetite da kamen ostaje hladan duže vrijeme, postoji dobra šansa da je riječ o pravom tirkizu. Ova metoda nije apsolutno nepogrešiva, ali kada se kombinira s ostalim znakovima autentičnosti, može vam pružiti dodatnu sigurnost u procjeni vašeg dragocjenog komada nakita.

7. Stručna procjena

Ako ste probali sve prethodne metode, ali još uvijek niste sigurni u autentičnost vašeg tirkiza, najsigurniji korak jest zatražiti stručnu procjenu. Obratite se certificiranom draguljaru ili gemologu koji može provesti detaljnu analizu kamena. Stručnjaci imaju alate i znanje potrebno za precizno određivanje je li vaš tirkiz pravi ili se radi o imitaciji. Ovaj postupak može uključivati pregled pod mikroskopom, gdje se detaljno ispituju uzorci i struktura kamena, te razne druge testove poput spektroskopije i denzitometrije.

Nakit od tirkiza

Tirkizni nakit možemo naći u više nijansi. Iako kad kažemo tirkiz mislimo na intenzivnu plavo-zelenu boju, no ne mora uvijek biti tako. Možemo ga pronaći u nijansama od žućkasto zelenih, plavozelenih, nebesko plavih ili puderasto plavih nijansi. Stoga, raspon za odabir je širok i možete ga prilagoditi svom tonu kože. Tirkizni nakit upečatljiv je sam po sebi i odlično izgleda uz monokromne kombinacije. Naušnice od tirkiza poznat su cijenjeni modni dodatak od davnina. Kako se razvijala obrada metala i plemenitih kovina, tako se od njih počeo izrađivati i nakit. Polako je onaj od kože, kosti i školjkica pao u drugi plan, a metalni nakit objeručke prihvaća minerale i drago kamenje, pa tako i tirkiz.

Danas, tirkizni nakit nije samo rezerviran za posebne prilike, već se nosi i kao svakodnevni modni dodatak. Prstenje, narukvice, privjesci i broševi s tirkiznim kamenjem mogu dodati poseban pečat svakoj odjevnoj kombinaciji, od casual jeansa i bijele majice do elegantnih večernjih haljina. Svaki komad tirkiznog nakita je jedinstven, baš kao i svaki kamen, što ga čini savršenim poklonom za one koji cijene originalnost i prirodnu ljepotu.

Osim estetske vrijednosti, tirkiz je poznat i po svojim pozitivnim energetskim svojstvima. Značenje tirkiza u energetskom aspektu određuje ga kao kamen zaštite, harmonije i ravnoteže, te se često koristi u meditaciji ili kao talisman. Nositi nakit od tirkiza ne znači samo dodati boju i eleganciju vašem izgledu, već i okružiti se pozitivnim vibracijama. Bez obzira birate li ga zbog ljepote ili duhovnih svojstava, tirkizni nakit ostaje bezvremenski izbor koji nosi dašak povijesti, kulture i prirode.

kako prepoznati pravi tirkiz na nakitu
Ogrlica s tirkiznim kamenom je prekrasan modni dodatak koji spaja klasičnu eleganciju s vibrantnom energijom, idealna za dodavanje boje i karaktera svakoj odjevnoj kombinaciji.

Tirkizne naušnice

Stoga, birate li tirkizne naušnice, možete odabrati one jetinijih ili skupljih varijanti. Odlučite li se na ove prve koje su obično načinjene od neke kovine šanse su da nećete na njima imati pravi tirkiz već sintetičku imitaciju, ali to je u redu. Izgledaju odlično i razlika je neprimjetna.

No odlučite li se za skuplju varijantu, moći ćete u zlatarnicama pronaći komade načinjene od plemenitih metala i tirkiza sa kojima se on odlično slaže, kontrastirajući svojom voštanom neprozirnom teksturom sjajnom i glatkom metalu. Isprobajte razne modele i odlučite koje su vam najzanimljivije.

Ovakve naušnice pristaju ženama svih tipova puti. Plavušama sa svijetlom kožom naglasit će nježnost dok će kod brineta i crnki, pogotovo onih sa svijetlim očima stvoriti divne kontraste.

kako prepoznati pravi tirkiz na naušnicama
Tirkizne naušnice su očaravajući modni dodatak koji dodaje sofisticirani prizvuk boje svakoj ženi, bez obzira na boju puti.

Tirkizne naušnice mogu se nositi oboje i u svečanim prilikama i kao savršen dodatak hobo chicu, posebice ako su vaše oči i kosa tamne i volite nositi zemljane tonove. Sjetimo se samo zlatno tirkiznog nakita Aladinove družice Jasmin.

Ljeto je na pomolu i to je odlična prilika za ponosno pokazivanje svojih tirkiznih naušnica. Preplanula koža, lepršava odjeća, kosa isprepletena solju, sunčane naočale i tirkizno zlatne naušnice savršen su outfit u kojem ste spremne dočekati svaku avanturu koju će sudbina poslati vašim putem.