10 rečenica koje mu ne smijete reći, nikad!

Vrijeđanje njegove mame ili bivšeg dok ste u krevetu? Da, loše, veliki NE. Ali najčešće rečenice koje zapravo izgovarate ni sami niste svjesni da su negativne, loše. Ne brinite, mi smo tu da vam skrenemo pažnju, ispravimo, popravimo.

U trenucima kad smo opušteni, radimo najveće greške. To su trenuci u kojima izgovaramo/priznajemo neke činjenice koje možda naizgled izgledaju nevino, ali su zapravo najštetnije. Možda u tom trenutku neće shvatiti da mu to smeta, ali sjetit će se nekad kasnije i zatvorit će se.

Neke teme i priče žene bi trebale zadržati za sebe ili ih eventualno podijeliti s najboljom prijateljicom. Muškarci nekad neće shvatiti sve što im pričate i kasnije bi vam mogli predbacivati za nešto što ste mu rekli. Bez obzira na to nalazite li se u dugoj, kratkoj, obveznoj ili neobveznoj vezi, naučite koje stvari trebate zadržati za sebe i što mu ne trebate reći. Nikad!

Što ne smijete reći dečku ili mužu

Ako mislite da imate odličan odnos da mu možete reći baš sve, varate se. Koliko god vaš odnos bio kvalitetan, znajte da je neke stvari bolje zadržati za sebe. Kako ne biste namjerno izazvali negativne reakcije, sastavili smo fraze koje najviše izluđuju i uznemiruju muškarce. Predlažemo da ih eliminirate iz svog vokabulara… odmah!

S prijateljicama dijelim sve o našoj vezi

Iako je vama sasvim normalno da vaša najbolja prijateljica zna sve o vašoj vezi, muškarcima je to velika nepoznanica. Većina njih nikada i s nikim ne dijele detalje vaše veze pa ne mogu shvatiti zašto vi to radite. Nikada i u niti jednom slučaju nemojte mu to reći jer niti jedan neće shvatiti zašto imate potrebu nekome dijeliti svoju intimu, osim s njim.

Puno si bolji od svih ostalih idiota s kojima sam bila

Čini se kao da mu dajete kompliment. Apsolutno ne! Kad to čuje, alarm se počinje paliti. Muškarci su racionalni, pomislit će da ste vi jedna konstanta u svim tim lošim vezama. Ne mogu svi oni biti “idioti”. Ako vam 10 vrsta čokolada nije dobro, nije problem u čokoladama, problem je u vama. S ovim ćete si napraviti problem tako što će možda početi razmišljati o tome da nisu oni “idioti”, nego vi.

To nije sve. Također će pretpostaviti da, s obzirom na to što mislite da su svi s kojima ste ikada bili idioti, na kraju ćete misliti da je i on, što pruža vrlo malo motivacije da nastavi biti s vama u vezi (osim ako seks zaista nije savršen i ne želi više nikad nikoga drugog osim vas).

Kako mu dati do znanja da cijenite vaš odnos iznad svih drugih? Jednostavno. Ne spominjite svoje bivše. Uopće. Nikad! Osim ako vas nešto pitaju. Većina se muškaraca ne želi podsjećati na ostale muškarce u vašem životu, čak – ili pogotovo – ako su svi bili loši.

Umjesto da pričate ružno o svima njima, zadržite fokus na sadašnjoj vezi s njim i recite mu da vam je super s njim. Da vam je zabavno. Uzbudljivo. Izađite kao pobjednica iz loših veza (P.S. nimalo ne sumnjamo da su bili idioti!)

Možeš li si zaista to priuštiti?

Ako ste s muškarcem koji obožava trošiti novac na tehnologiju, aute ili skupe poklone za vas (ok, nekoliko je u redu), možda vam se čini prirodnim ukazati na greške u njegovom načinu upravljanja financijama. No, većina muškaraca u svojim financijama veže veliki dio svoje vrijednosti, pa je kritizirati njegove sposobnosti trošenja novca isto što i nazvati ga gubitnikom.

Nadalje, time ćete samo izazvati reakciju da vas poveže s nečim što nije seksi, najmanje poželjnom ženom u njegovom životu: mamom! “Ja znam što je najbolje za tebe” stav je dovoljan da vas možda počne tretirati kao svoju majku. No bueno. Ne želite to. Nikad!

Mogao bi reagirati suprotno i namjerno raditi stvari koje vi “ne odobravate”, a ako se to dogodi, naći ćete se zarobljeni u začaranom krugu beskrajnog živciranja: on će trošiti, vas će to smetati, što će ga natjerati da još više troši, što će vas natjerati da mu još malo prigovorite, itd. Bezizlazna situacija. Ne želite ni da on vama govori kako trošite svoj novac, nemojte ni vi njemu. Ne treba vas biti briga.

Druga situacija, ako ste zaručeni, vjenčani ili živite zajedno gdje u nekim situacijama morate dijeliti troškove na pojedine stavke (račune, hranu i slično), a često se dogodi da “nema” ili “da vi platite”, a on će sljedeći put i taj sljedeći put nikad ne dođe), odaberite neutralan trenutak za razgovor o tome – drugim riječima, ne kada mu upravo stigne pet novih igrica koje je naručio.

Dakle, ako ste na početku veze, ono na što on troši nije vaša briga, a ako planirate ili već imate budućnost s njim, naravno, razgovarajte ili, u drugom slučaju, pitajte se zašto ste dovraga s njim.

Ok, malo kasnimo. Smiri se

Nikada nije dobro ostaviti ljude da čekaju, ali što se njega tiče, nije u tome stvar. Pravi je problem to što zvučite kao da vas nije briga za njegove planove. Kao da mu govorite da nema pravo biti živčan, zbog čega se osjeća kao da odbacujete ili ignorirate njegove osjećaje. Štoviše, podrazumijevajući da je on taj koji ima problem, a ne vi (iako ste vi ta koja je napravila “zastoj”) pokrećete raspravu.

Kako ste reagirali posljednji put kad ste bili nervozni, živčani, a on vam je rekao da se smirite? Upravo to! Nitko se ne smiruje, opušta ili ne drami na spomen te riječi/zapovijedi.

Dajte mu do znanja da ste čuli što vam je rekao i da znate da nije sretan zbog toga. Jednostavno “Oprosti – znam da ti je ovo važno. Pokušat ću biti brža sljedeći put.” ne samo da će ga razoružati dovoljno da izbjegne svađu, već će ga uvjeriti i da su vam njegovi osjećaji važni, zbog čega će se manje vjerojatnije osjećati da se mora “braniti”.

On je super tip – trebao bi se sprijateljiti s njim

Vaše su namjere možda potpuno nevine – upoznali ste nekoga za koga mislite da je cool, da je vaš dečko/muž cool i da bi trebali biti zajedno cool uz pivo. Ali pokušaj upravljanja njegovim društvenim životom na ovakav način ne samo da će izazvati veliki upitnik iznad glave – “Jel’ ona to meni nešto naređuje?”, nego će potencijalno izazvati i ljubomoru – “Zašto ona misli da je tip cool?”

Na kraju krajeva, zašto vam je stalo da se druži s nekim frajerom? Ako je to zbog toga što će vam prijateljstvo pomoći u vašim društvenim mahinacijama – dečko je vaše najbolje prijateljice, već zamišljate zajedničko/dvostruko vjenčanje – sebični ste i pokušavate siliti nešto što bi se trebalo dogoditi prirodno. A ako je to samo tip s kojim radite ili ste ga sreli dok ste bili vani, postavljat će pitanja, možda ne vama direktno, ali vjerujte da u svojoj glavi sigurno preispituje sve. On čuje kako hvalite drugog muškarca, a kao da govorite da ste zapravo vi ta koja želi biti bliska s njim.

Ako doista mislite da postoji potencijal za odlično prijateljstvo, dogovorite grupni izlet i pustite da se stvari odvijaju prirodno.

Obećala sam da neću reći, ali…

Dijeliti tajnu sa svojim dečkom/mužem je kao izgradnja intimnosti. To je način da mu date do znanja da mu toliko vjerujete da ste spremni otkriti “osjetljive” informacije, ali njemu će to možda više zvuči kao da tračate – vrsta razgovora zbog kojih se većina muškaraca koji se ne zovu Perez želi ubiti.

U redu, ako uključuje seks, možda će mu se to činiti zanimljivim, ali i dalje ćete zvučati kao da imate određenu količinu zlobnog veselja u izdaji prijateljice. Zamolila vas je da ne kažete nikome i s ovim upozoravate na činjenicu da vam se ne može vjerovati. Čak i ako ste to vi i vaš dečko/muž, kao i većina parova, i dalje zvučite kao da izdajete nečije povjerenje. A ako to možete učiniti svojoj prijateljici, tko mu jamči da nećete i njemu? Rezultat toga bi mogao biti da bude daleko manje otvoren s vama.

Naravno, postoje neke tajne koje jednostavno morate nekome reći. Pa kad to učinite, prvo mu dajte kompliment. “Reći ću ti nešto i stvarno bih htjela s nekim o ovome razgovarati, a tebi vjerujem” pokazat će mu da vam je stalo do poštovanja želje svog prijateljice i imat će osjećaj da mu vjerujete (što i jeste istina!) i da mislite da se uvijek možete osloniti na njega.

Ne budi smiiješan – nisam to radila godinama

Što, samo zato što ste u vezi, ne možete biti vani do 4 sata ujutro? Ili koristiti onu čudnu mađarsku seks igračku za koju mislite da bi mogla biti ilegalna? Da, razumijemo da možda želite “ukloniti” neke svoje “divlje” radnje kad ste u dugoročnoj, predanoj vezi, ali reći svom dečku da ste ostavili neke stvari u prošlosti će mu, u osnovi, reći: “Prije sam bila zabavna. Sada više nisam”. Odmah će zamisliti budućnost ispunjenu ničim drugim osim lupanja filova na pari, misionarskom pozom i vikenda provedenim kod kuće ispred televizora.

Možda ga je privuklo to što ste malo “divlji” i ludi kad ste se počeli družiti ili je barem čuo priče svojih prijatelja. Dakle, ako odjednom postanete kućanica, on će se zapitati zašto ste bili voljni biti divlji u prošlosti – čak i ako niste bili – i pretpostaviti da je u njemu problem i da postoji nešto što vas čini dosadnom.

Mnogo žena “pada” na tome što misle da bi se trebali ponašati na određeni način i prilagoditi svoje želje i stavove trenutnoj situaciji u životu, njemu. Smatraju da sviranje bendža u polupripitom stanju nije pristojno ponašanje u vezi, postaju dosadne, pokušavaju biti Stepfordske supruge. A rečenicom “to je bilo tada, ovo je sada” izazivate razmišljanja i postavljate temelje za dosadan odnos.

Čak i ako ste obično provodili svoje večeri petkom kod kuće gledajući Netflix, to je ok! Druženje, seks, to je ono što zna o vama. Nemojte se pretvarati da ste nešto što niste.

Dakle, bolji način za razgovor o vašim željama da “odrastete” je raspravljanje o onome što želite sada bez spominjanja prošlosti. Uzbuđeno razgovarajte o večeri kakvu želite provesti s njim ili izložbi koju biste voljeli vidjeti. Ne zaboravite koliko je zabavno napraviti nešto “ludo”.

Za vrijeme seksa razmišljam o drugom muškarcu

Prije nego što vam uopće padne napamet da mu kažete takvo nešto, zamislite kako biste se vi osjećali da on isto kaže vama. Ok, ne biste ga sigurno odmah ostavili i odjurili izjadati se najboljoj prijateljici, ali biste se osjećali “nedovoljno”. Istraživanja pokazuju da ovakvi podaci ne trebaju nikome i mogu samo narušiti ljubavnu vezu.

Prevarila sam te

Ako ste pogriješili i prevarili svog dečka ili supruga, a i dalje vam je stalo do njega, nikada mu to nemojte priznati. U slučaju da vam avantura nije značili ništa, bolje je za njega da nikada ni ne sazna. Muškarci imaju nešto veći ego od žena i jako se teško nose s time da ih je djevojka prevarila. No, ako se i dalje nalazite s muškarcem s kojim varate svog dečka, bolje bi bilo da vezu što prije prekinete.

Potrošila sam cijelu plaću na shopping

Sve nam je jasno. Niste mogli odoljeti cipelama, torbici, onoj super slatkoj haljini… A rasprodaje su dodatno pogoršale stvar. No, ako vam se i “zalomilo” i potrošili ste skoro cijelu plaću, on to ne mora znati jer niti jedan muškarac neće imati razumijevanja.

Uostalom, vraćamo se na onu rečenicu da vi ne trebate brinuti o njegovom trošenju, pa nije vrijedno ni spominjanja. Nemojte lagati. Samo nemojte reći!

Što želi čuti?

Ok, sad kad smo prošli najvažnije rečenice koje ne smiju prijeći preko vaših usta, u nastavku se nalazi par rečenica koje su mu potrebne, a s kojima se možete “izvući” iz neugodnog razgovora ili prekinuti negativno razmišljanje i kaos koji možete izazvati u njegovoj glavi

1. “Ljubavi, jesi za kiflice/palačinke?”

2. “Tko je, dovraga, Robert Pattinson/Matthew McConaughey?”

3. “Evo ti Cosmo, označi sve što želiš da probamo”

4. “Želiš probati nešto novo?”

5. “Mogu ja probati?”

Foto: Aaron Amat/Shutterstock

Zovem se Maja. Blogerica sam i urednica portala Moderna Vjenčanja. Počela sam s pisanjem prije par godina kao član tima poznatih organizatorica vjenčanja i blogerica. Pišem za poznate strane blogove kao što su WedMePretty, Green Bride Guide i Wedding Lovely. Danas imam svoj blog, redovito sudjelujem u raspravama i razgovorima poznatih blogerica o vjenčanjima, intervjuiram slavne dizajnere i fotografe i pišem kolumnu u hrvatskoj inačici časopisa Perfect Wedding. Volim pisati razne savjete koji će mladencima olakšati organizaciju vjenčanja. Obožavam sva vjenčanja i svakodnevno pretražujem blogove i Pinterest u potrazi za jedinstvenim i novim trendovima i idejama mladenaca.