Tinktura od kestena

ljekovitost kestena

Tinktura od kestena je djelotvoran prirodni preparat koji ublažava probleme s kostima i proširenim venama. Kako bi i sami mogli napraviti tinkturu od kestena u nastavku vam donosimo recept.

Za domaću tinkturu od kestena potrebna vam je litra domaće rakije i 10 suhih plodova kestena. Tinktura od kestena se priprema na način da se suhi plodovi kestena operu i nakon toga da se narežu na četvrtine.

Nakon toga se svaka četvrtina kestena ubacuje u steriliziranu staklenu posudu i za kraj se prelije domaćom rakijom.

Zatim se tinktura ostavlja da odstoji četrdeset dana na toplom i svijetlom mjestu, nakon čega se procijedi i može se koristiti. Gotova tinktura se čuva u zatvorenoj staklenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Može se koristiti za masiranje otečenih i bolnih nogu, bolnih kostiju i bolnih zglobova, posljedica nakon zaraslih prijeloma kostiju i proširenih vena.

Važno je znati da što je upotreba tinkture od kestena redovitija to je njena učinkovitost veća. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji su imali problema s bolnim kostima nakon nekoliko tjedana korištenja tinkture od kestena su mogli u potpunosti prestati konzumirati analgetike.

Ukoliko osoba ima bolna koljena savjetuje se da redovito koristi obloge od kestena. Sve što je potrebno je potopiti pamučni ručnik u tinkturu i omotati ga oko koljena.

Taj isti ručnik je potrebno omotati oko koljena pa oko njega staviti još jedan suhi ručnik i plastičnu vrećicu. Ovaj je postupak najbolje napraviti navečer prije spavanja i tinkturu držati na koljenu preko noći.

Kesten kao lijek

Kada je u pitanju liječenje raznih bolesti na vrhu najpopularnijih načina liječenja nalaze se prirodni lijekovi. Kesten je još jedna namirnica koja se nalazi na popisu prirodnih metoda liječenja, a što nije čudno obzirom da je bogat vitaminima iz B skupine, zatim A i C vitaminima te kalijem i fosforom.

Ljekovita tinktura je vrlo efikasna i kod liječenja hemeroida i posljedica od smrzavanja. Ako osoba nema niti jednu navedenu tegobu ona može slobodno koristiti lijek od kestena kao prevenciju od navedenih bolesti.

Tako da se rizik od nastanka bolova u kostima ili proširenih vena može smanjiti ili u potpunosti ukloniti ukoliko se tinktura redovito primjenjuje. Nakon primjene prirodnog lijeka od kestena smanjuje se napetost i umor u nogama.

Tinktura se može koristiti i kao oblog koji se stavlja na oboljelo mjesto. Lijek od kestena možete koristiti svakodnevno jer ne može izazvati nikakve kontraindikacije.

Autor: A.Z., Foto: Solipsist/Wikimedia