Krema za ožiljke

krema za ožiljke

Svaki ožiljak na tijelu nosi svoju priču, ali većina ljudi bi ih se ipak željela riješiti ili barem sakriti koliko god je to moguće. Ožiljci se uvijek mogu ublažiti te se može potaknuti njihova regeneracija. Postoje razni načini kako ih možete ublažiti i ukloniti, a na popisu se našla i krema za ožiljke.

Koža ima sposobnost regeneracije, a neke ozljede ostavljaju duboke tragove i sprečavaju povezivanje tkiva na tim mjestima na kojima se onda javljaju ožiljci. Za njegu i obnovu kože koriste se razna eterična i biljna ulja, a neka od najpoznatijih ulja za regeneraciju kože su ulje pasjeg trna, ulje ploda divlje ruže i eterična ulja lavande, smilja i tamjana.

Krema za ožiljke može pomoći i kod problema s opeklinama, osipom, aknama ili upalnih stanja kože.

Prirodno liječenje ožiljaka

Ulje pasjeg trna je poznato po blagotvornom djelovanju na zrelu kožu, a najčešće se primjenjuje kod ožiljaka od akni i strija. Visok sadržaj vitamina C iz ovog ulja je odličan za smanjivanje nepravilnosti i proizvodnju kolagena.

Ulje ploda divlje ruže je najbolje ulje za njegu zrele kože, a najčešće se koristi za tretiranje ožiljaka na koži i nepravilnosti. Bogato je regenerativnim svojstvima te se smatra vrijednim uljem za njegu tijela i lica.

Eterično ulje smilja je cijenjeno ulje koje se koristi u mnogim anti age proizvodima za proljepšavanje kože i dubinsku regeneraciju.

Eterično ulje lavande je jedno od najpoznatijih ulja za njegu svih tipova kože, a najviše zbog obnavljajućeg i protuupalnog djelovanja te se preporučuje kao glavni sastojak za mnoge proizvode za njegu kože te je vrlo djelotvorno kod ožiljaka i akni.

Eterično ulje tamjana se savjetuje za liječenje akni, za smanjenje upalnih stanja kože i kao prevencija u nastajanju novih strija ili ožiljaka.

Kremu možete napraviti i sami, a prirodna krema za ožiljke će pomoći kod uklanjanja ožiljaka od porezotina, šivanja, opeklina, operacija i vlaknastog tkiva koje je nastalo na mjestu ožiljka.

Za prirodnu kremu je potrebno:

  • 35 g shea maslaca
  • 12 ml ulja vitamina E
  • 25 kapi eteričnog ulja lavande
  • 95 ml ulja ploda divlje ruže
  • 35 g pčelinjeg voska
  • 45 kapi eteričnog ulja tamjana
  • 25 kapi eteričnog ulja smilja

Kako bi dobili dvostruko kuhalo potrebno je čistu zdjelu uroniti u nisku razinu vode u loncu na laganoj vatri. U tu zdjelu je zatim potrebno staviti shea maslac, vosak i ulje divlje ruže pa zatim sve zajedno miješati dok se u potpunosti ne otopi.

Kada su svi sastojci otopljeni i homogeni potrebno ih je ukloniti s vatre, dodati eterična ulja i nakon toga dodati ulje vitamina E. Sve sastojke je zatim potrebno preliti u čiste posudice od aluminija i stakla kako bi se očuvala kvaliteta kreme. Krema se nanosi dva puta na dan u manjim količinama.

Autor: A.Z., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock