Prehrana bez laktoze

laktoza

Da bismo uopće započeli priču o ovom načinu prehrane moramo definirati što je to laktoza. Dakle, laktoza dolazi od latinske riječi lactis koja znači mlijeko i označava šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku. Enzim laktaza koji pronalazimo u tankom crijevu razgrađuje ovaj šećer na dva jednostavnija – galaktozu i glukozu.

Nije rijetkost pronaći osobu sa netolertacijom na laktozu ili samo sa problemima u probavi laktoze. Količina enzima laktoze koji se luči u probavnom traktu odredit će trebamo li u potpunosti izbaciti mliječne proizvode koji sadrže laktozu ili samo modificirati unos.

Netoleranciju na laktozu prvi puta u žarište medicinskog interesa dovode tri pedijatra davne 1901. Kada laktoza dospije u tanko crijevo i ne može se razgraditi zbog defektne proizvodnje enzima kao rezultat nastaju zdravstvene tegobe poput plinova, poremećene probave ili nadutosti.

Osobe koje imaju potvrđeno ovo medicinsko stanje svakako bi trebale izbjegavati mlijeko, ali i skrivenu laktozu koje često nismo svijesni u dehidriranom mlijeku, sladoledu, šlagu i sve proizvode u kojima se nalazi mlijeko u prahu. Morat ćete početi pažljivije čitati deklaracije, stoga se ne ustručavajate uzeti si više vremena pri odabiru namirnica.

Ako možete tolerirati manje količine laktoze možete pokušati uklopiti mliječne proizvode u svoju prehranu na nešto drugačiji način. Nije preporučljivo, ali dopušteno je, konzumirati manje količine mlijeka ako su u kombinaciji sa drugom hranom.

Možete zamijeniti punomasni sir sviježim ili nabaviti mliječne proizvode koji ne sadrže laktozu. Također jogurti obogačeni dobrim bakterijskim kulturama pomažu ublažiti simptome.

Iako ste možda uvjereni da je upravo ovo vaš problem, posjetite liječnika koji će provesti kontrolirani test kako biste bili sigurni.

Ako sami krenete provoditi ovu medicinsku dijetu mogli biste si učiniti više štete nego koristi, jer bi naglo izbacivanje mliječnih proitzvoda može rezultirati nedostatkom kalcija unutar organiznma, pa je potrebno pravovremno razmisliti o suplementima.

Stoga ako vam se često ponavljaju navedene probavne smetnje, počnite pažljivije pratiti reakciju svoga tijela na mliječne proizvode. Primjetite li da se po konzumaciji istih simptomi pogoršavaju, navratite do liječnika koji će obaviti testiranje daha vodikom i test na toleranciju laktoze.

Pokaže li se doista da imate problem sa razgradjom laktoze, to nije ništa strašno. Male modifikacije unutar životnog stila držati će ga pod kontrolom.

Namirnice su lako dobavljive u svakom supermarketu i morat ćete pripaziti što naručujete ako odlučite jesti vani. Nije komplicirano ali trebali biste biti disciplinirani u održavanju ovoga plana ako želite vidjeti rezultate.

Nadamo se da smo pomogli nekoj od vas prepoznati svoj zdravstveni problem i zakoračiti u njegovo rješavanje.

Autor: L.K., Foto: magone/Shutterstock