Švedska masaža je klasična opuštajuća masaža

Djevojka na švedskoj masaži, Foto: Tyler Olson/Shutterstock

Nakon što se na poslu proveli beskrajno duge sate, a umor postao nesavladiv, razmišljate kako bi vam na kraju dana baš dobro došla masaža. Upravo takvu, klasičnu opuštajuću masažu osmislio je švedski liječnik Par Henrik Ling još u 19. stoljeću kao poseban oblik terapije za različite ozljede mišića.

Masaža je nazvana švedskom i iz nje su se vremenom razvili različiti stilovi od kojih je većina i danas primjenjiva. Švedsku masažu najpoznatijom čine karakteristični dugi pokreti koji klize mišićima, ali najbolji učinak postiže kombinacijom laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja i trešnje tijela. Počinje laganim glađenjem mišića koji će ih opustiti, a zatim se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače postupke kojima se obrađuju svi dijelovi tijela, počevši od nogu.

Razlikujemo nekoliko osnovnih pokreta kod klasične masaže. Lagani effleurage pokreti lepezasto kruže preko određenih dijelova tijela namazanih uljem za masaži. Duboki pokreti vrlo su slični laganima, ali maser mora upotrijebiti i šaku kako bi dodatno pritisnuo tijelo. Ti pokreti povećavaju cirkulaciju, rad limfnog sustava i smanjuju edem.

Petrissage pokreti uključuju trljanje i gnječenje prstima ili palčevima. Njima se želi rastegnuti mišićno tkivo i osnažiti oslabljene ili atrofirane mišiće. Friction pokreti pomažu širenju mišićnog tkiva i otklanjaju ožiljke nastale zbog ozljeda ili operacija. Titranje rukom uključuje vibracije kože i površinskog tkiva pa su korisni za opuštanje mišića i popuštanje ligamenata. Za razliku od tih nježnih pokreta, tehnika lupkanja oslanja se na lagane udarce koji moraju biti snažniji od uobičajenih, ali ne i agresivni, jer mogu izazvati suprotni učinak. Njime se stimuliraju umorni mišići, živčani sustav i općenito poboljšava izgled kože i mišićnog tonusa.

Švedsku masažu mnogi smatraju bolnom, što ona zapravo i jest, ali ako se prilagodi stanju svake osobe bol se može izbjeći ili barem smanjiti. Ovom masažom djeluje se na velike mišićne skupine koje nakon nekoliko tretmana budu oslobođene napetosti, čime se poboljšava mobilnost zglobova a time i normalno funkcioniranje određenih dijelova tijela. Uz sve to, tijelo se rješava nakupljenog otrova i drugih otpadnih tvari, a osvježava kisikom.

Kao i svaka masaža, i švedska postiže bolje učinke ako se radi u ugodnom, opuštajućem ambijetnu upotpunjenom mirisima različitih eteričnih ulja.Već nakon prvog tretmana osjetit ćete iznimnu opuštenost tijela, a postanu li vam posjeti maseru uobičajeni mjesečni ritual, tijelu ćete vratiti izgubljenu gipkost i lakoću pokreta.

Autor: I.H., Foto: Tyler Olson/Shutterstock