Razočaranje u životu

podsjetinik na papiriću

U životu se često susrećemo s raznim razočaranjima, bilo da nismo dobili posao ili promaknuće koje smo željeli ili smo pali na ispitu za koji smo bili uvjereni da ćemo ga položiti. Kako god bilo, život je prepun situacija u kojima se moramo naučiti nositi s neuspjehom, kako svojim tako i tuđim.

Nekada jednostavno razočaranje doživimo od drugih, od bližnjih kojima smo vjerovali ili od prijatelja koji su učinili nešto za što smo bili uvjereni da nisu u stanju učiniti.

Kako se oporaviti nakon takvog događaja? Mnogi ne uspijevaju preboljeti događaj i vrte ga iznova i samo se zakopavaju dublje u ponor iz kojega se čini nemoguće izaći i ponovno živjeti život kao da se to nije dogodilo. Moguće je, samo morate poraditi na sebi, a mi vam donosimo savjete kako da to postignete.

Istina oslobađa

Sve što se dogodilo nemojte sakrivati i lagati o tome, niti drugima, a pogotovo sebi. Istina je jednostavna i bilo da ste grešku napravili vi ili netko drugi, prihvatite činjenice da biste se mogli nositi s njima.

Analizirajte događaj

Da biste mogli naći rješenje iz neke situacije, morate znati zašto se nešto dogodilo. Razmislite o tome i pokušajte shvatiti no nikako ne vrtite to u glavi stalno. Analizirajte, shvatite i prestanite o tome misliti iznova.

Pronađite rješenje

Nakon analize, odredite problem i pokušajte ga riješiti. Može biti jednostavno, ali i teško. No čim znate koji problem je uzrokovao razočaranje moći ćete ga i riješiti. Sve kreće iz vas. Pitajte se zašto vas je to nešto razočaralo i postoji li dublji problem u tome.

Umirite unutarnje glasove

Mnogi ljudi kada počine neku grešku i razočaraju sebe ili dožive od drugih razočaranje, počnu u glavi stvarati negativne misli i sami sebe ili druge kritiziraju. Ako ste pali važan ispit, nemojte kod sljedećeg ispita sami sebi govoriti da ćete pasti, kao niti ako je vaše dijete/partner kao i netko drugi nešto učinio što vas je povrijedilo očekivati od njih da će to ponoviti. Jer tako samo produbljujete razočaranje.

Postavite si cilj

Da biste mogli preboljeti razočaranje, morate ići naprijed i gledati prema ciljevima koje želite ispuniti. Postavite si cilj i idite prema njemu bez gledanja unatrag na prijašnja razočarenja ili probleme.

Autor: J.S., Foto: marekuliasz/Shutterstock