Studiranje uz rad

studiranje

Možete li zamisliti da pored muža, djece, posla, kuhanja ručka, vožnje djece u vrtić, poslovnih obaveza, obaveza sa suprugom, kućom, stignete i studirati? Možete! Ako ima volje ima i načina.

Trend studiranja uz posao i roditeljstvo je u porastu. Zapravo, polovica izvanrednih studenata je zaposleno i odgaja svoju predškolsku djecu. Prije nekoliko godina pored svih obaveza to se činilo kao nemoguća misija, no srećom, danas se to promijenilo. Danas mnogi fakulteti i sveučilišta nude online studij koji je prilagođen današnjim obavezama i brzom životu.

Da biste bile uspješna studentica, supruga i majka potrebna je dobra organizacija i nešto hrabrosti. No sve se može, samo morate biti realne. S obzirom na to da vi imate puno više obaveza od vaših studijskih kolega bez djece, nemojte si odmah natovariti na leđa i previše posla sa studiranjem. Studirajte samo jedan do dva predmeta odjednom. Da, to će produljiti vrijeme vašeg studiranja, ali zapamtite – diploma i nije utrka na kratke staze.

Kad se jednom odlučite za studiranje uz posao i majčinstvo, osvijestite vaše prioritete jer se nećete moći dati 100 posto na svim područjima. Ponekad će vam se dogoditi da date ispit s lošijim rezultatom jer ste se morali posvetiti obitelji. Ponekad će vam se dogoditi i neprospavana noć kako biste stigli završiti sve zadatke.

Uspostavite s profesorima dobar odnos i recite im vašu situaciju. Oni će imati razumijevanja za vas, ipak, i oni su ljudi i divit će vam se što ste se odlučili uz sve obaveze dodatno educirati.

Dobro planirajte svoje vrijeme. Ponekad ćete morati u ono vrijeme koje bi nekad služilo za odmor, sada iskoristiti za čitanje studijske knjige. Uvijek odredite jedan dan koji će vam biti za učenje, jedan dan koji će biti samo za druženje s obitelji, jedan dan kada obavljate sve po malo i tako dalje. I ne zaboravite, odvojite i vrijeme samo za sebe.

Kako bi vam studiranje bilo što lakše, bitna je potpora obitelji, vaših kolega na poslu i prijatelja. Kada vam bude stiska na faksu, ne ustručavajte se potražiti njihovu pomoć, sigurni smo da će vam rado uskočiti pričuvati djecu ili nešto drugo.

Ne radite sve odjednom, nego jedno po jedno i sve radite postepeno, a rezultati neće izostati!

Autor: S. G., Foto: Imageegami/Shutterstock